Kajak printad i ett enda stycke

Kajaken har tillverkats på RISE Applikationscenter för additiv tillverkning med en stor industrirobot som är utrustad med extruder. Foto: Pressbild

3dp.se har vid flera tillfällen skrivit om Melker of Swedens 3D-printade kajaker. Nu har den innovativa tillverkaren nått ett genombrott och tillsammans med forskningsinstitutet RISE lyckats printa en kajak i ett enda stycke – den första i sitt slag.

Melker of Sweden började sin resa 2015. Då printade företaget sina kajaker i fiberkomposit av återvunnen plast och sågspån med en stor robotprinter hos The Wood Region i norra Värmland. Sedan dess har fler friluftsprodukter tillkommit i sortimentet och tester med andra restmaterial har gjorts, bland annat gamla kaffesäckar.

Tidigare tillverkades kajakerna i flera stycken som sedan sammanfogades, vilket tog mycket tid i anspråk. Att en kajak nu kan 3D-printas i ett enda stycke öppnar upp för biobaserad och cirkulär tillverkning av stora föremål i industriell skala, och gör det möjligt att ersätta fossilbaserade material. Det skriver finansiären BioInnovation i ett pressmeddelande.

Teamet bakom den 3D-printade kajaken tar en testtur. Foto: Pressbild

Bioplast från skogen

Kajaken har printats på RISE Applikationscenter för additiv tillverkning i Mölndal med en stor robotskrivare och granulat av träfiberförstärkt återvunnen plast. Till en början användes enbart återvunnen plast, men resultatet var inte riktigt tillfredsställande. Därför testades ett material från startup-bolaget Biofiber Tech, kallat FibraQ, som är ytbehandlat trä från svensk skog – en bioplast från skogen. Materialet ska även kunna användas till bland annat bilar, möbler och elektronik.

– För första gången har en kajak 3D-printats i ett stycke. En stor utmaning eftersom det är en både lång och ihålig produkt som ställer höga krav på lätthet och slitstyrka. Nyckeln till de här framgångsrika resultaten ligger i att vi har samverkat i ett konsortieprojekt där Biofiber Techs polymerexperter jobbat nära RISE forskare inom fiber- och materialutveckling. Och vår expertis inom additiv tillverkning har tillsammans med Melker of Sweden utvecklat de digitala metoderna för att printa en kajak, säger Ting Yang Nilsson, projektledare på RISE.

Skräddarsy produkter

Målet för Melker of Sweden framåt är att fullt ut etablera en biobaserad och cirkulär tillverkning av vattensportprodukter. Kajaken kan finnas på marknaden om några år, men redan nu kan tekniken användas till prototyper. Och om utskriften blir misslyckad är det bara att återanvända materialet.

– Mixen av att både kunna använda biobaserad råvara och hitta ett sätt att upcykla återvunnen plast är oerhört intressant. Materialets hållbarhetsprestanda i kombination med att 3D-printing är en snabb och flexibel teknik gör att vi ser en framtid i den här produktionsmetoden. Den gör exempelvis att vi kan anpassa våra kajaker efter användarens kroppsform, vikt och funktionsvariation, säger Pelle Stafshede, vd för Melker of Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: