Fiskade efter innovation – upptäckte AM

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 juni 2023
En del av styrkan på Norrde, som stadigt växer, framför den nya robotprintern från Addict3d. Foto: Privat

Norrde är ett norskt företag som säljer utrustning för landbaserad fiskodling. Nyligen investerade de i en stor robotprinter för att både spara tid och kunna ta fram speciallösningar.

Norrde är en ung och snabbväxande koncern i Brönnöysund. Sedan starten 2021 har bolaget gått från 2 till 20 anställda som i dag jobbar i fyra dotterbolag. Kunderna finns framför allt i Norge, men även i länder som Sverige, Skottland och Island finns ett ökat intresse för landbaserad fiskodlig och det finns därför planer att växa ytterligare.

Resan inom additiv tillverkning började i juni 2021 med en enkel 3D-skrivare från polska Omni.

– Vi hade en idé om att använda 3D-printing för konsulttjänster i branschen och började med att printa prototyper, berättar Morten Kroknes, som tillsammans med Ronald Kvalö startade Norrde.

Ganska snabbt blev Omni-skrivaren för liten och istället köptes en Tractus 3D T3500 in som kan printa upp emot 2,1 meter i höjd och 1 meter i diameter. Det var i början av december 2021. Samtidigt besökte de leverantören Addict3d i Karlshamn för att titta på deras robotprinter – och slog till direkt.

– Vi gick från 0 till 100 när det gäller 3D-printing. Från att vi fick Omni-printer till att vi beställde robotprintern gick det bara ett halvår, säger Morten.

Roterande bord och fräs

Den lösning som Norrde investerat i består av en ABB-robot som är monterad på en åkbana och den är utrustad med en extruder. Det stationära printbordet mäter 8 x 2,5 meter, där roboten kan röra sig fram och tillbaka över hela ytan. Dessutom finns ett roterande bord på 2,5 meter i diameter samt fräsmöjligheter.

Utrustningen har levererats av Addict3d i samarbete med svensk-franska mjukvaruleverantören Adaxis. Installationen gjordes hos Norrde under senhösten 2022 och sedan i februari har printern varit i bruk.

Christian Magnusson på Addict3d är imponerad över hur snabbt Norrde anammat 3D-tekniken. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Materialet, i form av pellets, matas med ett kabelsystem från taket. På ena sidan är själva extrudern placerad och på den andra sidan fräsen. Extrudern på roboten kan hantera ett materialflöde på 40 kilo i timmen och det är möjligt att printa upp till fyra meter på höjden. Det roterande bordet har en diameter på 2,5 meter.

– Med en vanlig FDM-skrivare kan man printa 45 grader utan stödmaterial och detsamma gäller för pelletsskrivare. Med ett roterande bord kan man vinkla om och på så sätt få till nästan 90 graders vinkel istället, säger Christian Magnusson, COO på Addict3d.

Agila i tillverkningen

För Addict3ds del har det varit lång ifrån en standardleverans.

– De har utmanat både oss och Adaxis, men det har gått väldigt bra. Morten och de andra på Norrde har lärt sig otroligt snabbt. De är verkligen early adopters av tekniken och tvekade inte att göra investeringen utan ser på det som framtidens tillverkning. Ett sätt att vara agila i hur de tillverkar sina produkter och med 3D-printing kan de även höja nivån, säger Christian Magnusson.

– Vi har fått väldigt bra hjälp av Addict3d och Adaxis och därför har vi kunnat komma igång snabbt, säger Morten Kroknes.

Delar till ett ”strålrör” som underlättar omrörning i karet.
Kan optimera designen

Hittills har Norrde printat ett antal detaljer som varit svåra eller rentav omöjliga att tillverka på annat sätt. Till exempel har man tillverkat en detalj som underlättar omrörning i karet, ett ”strålrör” med munstycken som gör att vattnet aldrig blir stillastående.

– Med 3D-printing har vi kunnat optimera designen på röret eftersom det handlar om en komponent med en komplex geometri, säger Morten Kroknes.

Alternativet var att antingen tillverkar röret för hand eller med formsprutning. Nackdelen med det första alternativet är att det hade tagit alldeles för lång tid och det andra kräver tillverkning i stora serier.

I dagarna görs de sista testerna med strålröret och om kunden är nöjd kommer produkten att börja produceras i större skala.

Stor tidsbesparing

En annan produkt som Norrde testprintar är en del som ska sitta på avloppsröret för att samla upp sådant som döda fiskar eller foderrester. En del som skulle ta några dagar till ett par veckor att tillverka i en verkstad.

– Om en verkstadsarbetare kostar i snitt 800 kronor i timmen blir det snabbt mycket pengar. Det finns mycket att spara med 3D-printing, säger Morten och tillägger att det även är ett ökat fokus på återvunna material och hur energiförbrukningen kan sänkas.

Norrde har ansökt om patent på en produkt för koldioxidrening:

– Det är en komponent för att avgasa vattnet i fiskkaret. Två tredjedelar av energiförbrukningen i en fiskeodling går åt till detta, så det finns en enorm besparing att göra.

Delar som fångar upp avfall i utloppet från fiskkaret.
Vill mångdubbla i maskinparken

När det gäller material så samarbetar Norrde med svenska Ecorub och köper granulat med återvunna material som bland annat är gjort på gamla bildäck.

Företaget håller även på med ett projekt för att kunna återvinna termoplaster så att det går att tillverka nya produkter av uttjänta delar.

– Branschen behöver återvinna plaster, det hade kunnat reducera miljöavtrycket markant. Vi håller på att utveckla en metod för att återvinna termoplast utan glasfiber. När vi löst den utmaningen kommer vi att kunna skala upp med fler 3D-printers.

I dag har företaget tre 3D-skrivare.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi har 15 printers om ett år, av olika storlekar. Vi tittar även på att börja printa i metall. Får vi en större order så kan det nog även bli fler robotprinters. Vi finns i ett gammalt möbellager på 650 kvadratmeter så det finns plats att växa, avslutar Morten Kroknes.

Läs vidare

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3