Fiskade efter innovation – upptäckte AM

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 juni 2023
En del av styrkan på Norrde, som stadigt växer, framför den nya robotprintern från Addict3d. Foto: Privat

Norrde är ett norskt företag som säljer utrustning för landbaserad fiskodling. Nyligen investerade de i en stor robotprinter för att både spara tid och kunna ta fram speciallösningar.

Norrde är en ung och snabbväxande koncern i Brönnöysund. Sedan starten 2021 har bolaget gått från 2 till 20 anställda som i dag jobbar i fyra dotterbolag. Kunderna finns framför allt i Norge, men även i länder som Sverige, Skottland och Island finns ett ökat intresse för landbaserad fiskodlig och det finns därför planer att växa ytterligare.

Resan inom additiv tillverkning började i juni 2021 med en enkel 3D-skrivare från polska Omni.

– Vi hade en idé om att använda 3D-printing för konsulttjänster i branschen och började med att printa prototyper, berättar Morten Kroknes, som tillsammans med Ronald Kvalö startade Norrde.

Ganska snabbt blev Omni-skrivaren för liten och istället köptes en Tractus 3D T3500 in som kan printa upp emot 2,1 meter i höjd och 1 meter i diameter. Det var i början av december 2021. Samtidigt besökte de leverantören Addict3d i Karlshamn för att titta på deras robotprinter – och slog till direkt.

– Vi gick från 0 till 100 när det gäller 3D-printing. Från att vi fick Omni-printer till att vi beställde robotprintern gick det bara ett halvår, säger Morten.

Roterande bord och fräs

Den lösning som Norrde investerat i består av en ABB-robot som är monterad på en åkbana och den är utrustad med en extruder. Det stationära printbordet mäter 8 x 2,5 meter, där roboten kan röra sig fram och tillbaka över hela ytan. Dessutom finns ett roterande bord på 2,5 meter i diameter samt fräsmöjligheter.

Utrustningen har levererats av Addict3d i samarbete med svensk-franska mjukvaruleverantören Adaxis. Installationen gjordes hos Norrde under senhösten 2022 och sedan i februari har printern varit i bruk.

Christian Magnusson på Addict3d är imponerad över hur snabbt Norrde anammat 3D-tekniken. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Materialet, i form av pellets, matas med ett kabelsystem från taket. På ena sidan är själva extrudern placerad och på den andra sidan fräsen. Extrudern på roboten kan hantera ett materialflöde på 40 kilo i timmen och det är möjligt att printa upp till fyra meter på höjden. Det roterande bordet har en diameter på 2,5 meter.

– Med en vanlig FDM-skrivare kan man printa 45 grader utan stödmaterial och detsamma gäller för pelletsskrivare. Med ett roterande bord kan man vinkla om och på så sätt få till nästan 90 graders vinkel istället, säger Christian Magnusson, COO på Addict3d.

Agila i tillverkningen

För Addict3ds del har det varit lång ifrån en standardleverans.

– De har utmanat både oss och Adaxis, men det har gått väldigt bra. Morten och de andra på Norrde har lärt sig otroligt snabbt. De är verkligen early adopters av tekniken och tvekade inte att göra investeringen utan ser på det som framtidens tillverkning. Ett sätt att vara agila i hur de tillverkar sina produkter och med 3D-printing kan de även höja nivån, säger Christian Magnusson.

– Vi har fått väldigt bra hjälp av Addict3d och Adaxis och därför har vi kunnat komma igång snabbt, säger Morten Kroknes.

Delar till ett ”strålrör” som underlättar omrörning i karet.
Kan optimera designen

Hittills har Norrde printat ett antal detaljer som varit svåra eller rentav omöjliga att tillverka på annat sätt. Till exempel har man tillverkat en detalj som underlättar omrörning i karet, ett ”strålrör” med munstycken som gör att vattnet aldrig blir stillastående.

– Med 3D-printing har vi kunnat optimera designen på röret eftersom det handlar om en komponent med en komplex geometri, säger Morten Kroknes.

Alternativet var att antingen tillverkar röret för hand eller med formsprutning. Nackdelen med det första alternativet är att det hade tagit alldeles för lång tid och det andra kräver tillverkning i stora serier.

I dagarna görs de sista testerna med strålröret och om kunden är nöjd kommer produkten att börja produceras i större skala.

Stor tidsbesparing

En annan produkt som Norrde testprintar är en del som ska sitta på avloppsröret för att samla upp sådant som döda fiskar eller foderrester. En del som skulle ta några dagar till ett par veckor att tillverka i en verkstad.

– Om en verkstadsarbetare kostar i snitt 800 kronor i timmen blir det snabbt mycket pengar. Det finns mycket att spara med 3D-printing, säger Morten och tillägger att det även är ett ökat fokus på återvunna material och hur energiförbrukningen kan sänkas.

Norrde har ansökt om patent på en produkt för koldioxidrening:

– Det är en komponent för att avgasa vattnet i fiskkaret. Två tredjedelar av energiförbrukningen i en fiskeodling går åt till detta, så det finns en enorm besparing att göra.

Delar som fångar upp avfall i utloppet från fiskkaret.
Vill mångdubbla i maskinparken

När det gäller material så samarbetar Norrde med svenska Ecorub och köper granulat med återvunna material som bland annat är gjort på gamla bildäck.

Företaget håller även på med ett projekt för att kunna återvinna termoplaster så att det går att tillverka nya produkter av uttjänta delar.

– Branschen behöver återvinna plaster, det hade kunnat reducera miljöavtrycket markant. Vi håller på att utveckla en metod för att återvinna termoplast utan glasfiber. När vi löst den utmaningen kommer vi att kunna skala upp med fler 3D-printers.

I dag har företaget tre 3D-skrivare.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi har 15 printers om ett år, av olika storlekar. Vi tittar även på att börja printa i metall. Får vi en större order så kan det nog även bli fler robotprinters. Vi finns i ett gammalt möbellager på 650 kvadratmeter så det finns plats att växa, avslutar Morten Kroknes.

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design