MiniFactory vill tända en industriell gnista

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 november 2023
Finska MiniFactory tog med sig en helt ny 3D-skrivarmodell till Formnext, Ignite. Foto: Anja Degerholm

Ett par veckor innan Formnext lanserade finska MiniFactory sin nya modell Ignite. En 3D-skrivare för industriell produktion som printar både större och snabbare än tidigare.

– Vi har sålt vår tidigare modell Ultra i fem år och den vanligaste frågan vi har fått av kunderna är om vi inte kan tillverka en större maskin, berättar Riku Hietarinta, Head of Service Operations, i samband med att Ignite gör mässpremiär i Frankfurt.

Han säger att den största skillnaden är just storleken som innebär en flera gånger större byggvolym, 600 x 400 x 400 millimeter. En annan viktig faktor är produktiviteten och det ska gå att printa fem till sju gånger så snabbt. En rimlig prislapp är MiniFactorys tredje säljargument.

– Hela industrin har mognat och är redo för att tillverka applikationer för slutanvändning. Med Ignite kan man behålla samma kvalitet som med Ultra-modellen, men kapaciteten är betydligt högre.

MiniFactorys maskiner används redan inom branscher som järnväg och flyg, men Riku Hietarinta tror mycket på fordonsindustrin, även för elbilar, och mer avancerade områden som olja och gas. Ignite kan hantera en mängd olika material, bland annat ULTEM9085 och PEEK som tål höga temperaturer.

I Sverige säljs MiniFactory av 3DVerkstan.

Printa större delar med en högre produktivitet och till ett rimligt pris. Det är fördelarna med nya Ignite, säger Riku Hietarinta.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1