Fuse Blast ska förenkla efterbehandlingen

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 november 2023
Fuse Blast kompletterar Formlabs Fuse-ekosystem. Foto: Pressbild

Kan en del som printats med SLS efterbehandlas på bara en kvart? Med nya Fuse Blast lovar Formlabs att det faktiskt ska vara möjligt.

Formlabs tar det till och med så långt att de återuppfinner efterbehandlingen för SLS-utskrifter. Fuse Blast är en helautomatisk lösning för rengöring och polering av delar. En lösning som drastiskt ska minska såväl det manuella arbetet som kostnaderna, reducera tiden för efterbehandling med 80 procent och kunna göra jobbet på 15 minuter.

Genom att tumla delarna så rengörs de från överblivet och icke-sintrat pulver. En inline jonisator förhindrar att damm sätter sig på delarna för att säkerställa att de alltid är rena att vidröra. Fuse Blast kan programmeras för vissa material och utföranden, till exempel ”Nylon 12GF” som tar bort det hårda ytan eller ”Delicate” för en mer försiktig rengöring. Det finns även alternativ för rengöring av handhållna större delar och mer ergonomisk manuell rengöring.

Uppgraderingen Fuse Blast Polishing System kan leverera delar med slät yta utan kanter med en professionell semi-gloss-finish som sedan kan färgas.

Fuse Blast börjar skeppas i början av 2024 och Fuse Blast Polishing System kommer finnas tillgängligt under första halvåret 2024. I Sverige är 3DVerkstan återförsäljare för Formlabs.

Formlabs har även släppt ett antal uppdateringar till programvaran för existerande Fuse Series-skrivare. De omfattar bland annat 30 procent snabbare utskrifter med Nylon 12-pulver på Fuse 1+ 30W-skrivare och bättre upplösning för att kunna printa fina detaljer som tunna väggar, stag och präglad text.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1