Renishaw lovar stora besparingar med ny teknologi

Den nya tempus-teknologin innebär att lasrarna kan jobba samtidigt som recoatern rör sig över bädden. Foto: Pressbild

Renishaw lanserade i samband med Formnext sin nya tempus-teknologi. Enligt tillverkaren ska denna innebära en reducering av byggtiden med 50 procent, utan att påverka utskriftskvaliteten.

Den patenterade tempus-teknologin skiljer sig från traditionella pulverbäddssystem för metall genom att lasrarna kan användas samtidigt som recoatern rör sig över bädden. Det krävs alltså inte att recoatern fördelar pulvret helt innan lagret kan sintras.

Denna förbättrade process kan minska byggtiden med nio sekunder per lager. Eftersom en del ofta består av tusentals lager betyder det att den totala byggtiden kan reduceras med upp emot tio timmar. Det framgår av ett pressmeddelande från Renishaw.

Renishaw har även presenterat ett system i RenAM 500-serien med tillägget “Ultra”. Det är utrustat med tempus-teknologin som standard. Foto: Pressbild

Tempus-teknologin är standard i det nya RenAM 500 Ultra-systemet. Det finns tillgängligt med en (500S) eller fyra (500Q) lasrar som simultant kan arbeta över hela pulverbädden. Renishaw menar att detta ska leda till signifikant högre bygghastighet vilket i sin tur ökar produktiviteten och sänker kostnaden per del. Systemet är utrustat med ett automatiserat pulver- och avfallssystem som är optimerat för volymproduktion.

– Vi tror att de tids- och kostnadsbesparingar som både tempus-teknologin och RenAM 500 Ultra-systemet ger kommer att öppna AM för massproduktionsapplikationer där tekniken tidigare inte varit lämplig. Samtidigt kommer dessa innovationer att ge avgörande produktivitetsvinster för AM-användare som vill ha fullskalig produktion till lägsta kostnad per del, säger Louise Callanan, Director of Additive Manufacturing på Renishaw.

RenAM 500 Ultra finns redan tillgänglig på marknaden. Användare av existerande system u RenAM 500-serien kan få tillgång till tempus-teknologin genom en uppgradering.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.