De får SVEAT:s första YH-stipendium

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 3 januari 2024
Glada mottagare av SVEAT:s YH-stipendium på Campus Värnamo. I förgrunden från vänster: Tarik Tokalic, lärare 3D-printtekniker och Jonas Järpestad, huvudlärare och programansvarig 3D-printtekniker. I bakgrunden studenter från år ett på yrkeshögskoleprogrammet 3D-printtekniker.

Under hösten meddelade branschföreningen SVEAT att de skulle dela ut ett nationellt stipendium för utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan. Nu har mottagarna presenterats.

Stipendiet är på totalt 50 000 kronor och delas den här gången av två mottagare: Additivt Teknikcenter i Hultsfred och Campus Värnamo som får 25 000 kronor var. Syftet med stipendiet är att öka praktisk tillämpning inom additiv tillverkning och dess kringliggande tekniker för de studerande inom yrkeshögskoleutbildningar eller korta kurser inom yrkeshögskolan.

Resa till Formnext-mässan

Additivt Teknikcenter i Hultsfred ska använda sina 25 000 kronor till att resa till den stora AM-mässan Formnext i Frankfurt nästa höst. Eleverna på utbildningen ska då få tanka kunskap om olika skrivarteknologier, kringutrustning och mjukvara. Stipendiet går oavkortat till eleverna och täcker det mesta av deras resa och uppehälle i Frankfurt. Även lärarna på utbildningen kommer att följa med.

– Vi har försökt i många år att komma iväg till Formnext, men inte lyckats. Det är världens bästa mässa för AM och det kan ge eleverna en redig skjuts i sin utbildning. Vi är jättetacksamma för den möjligheten, säger Joakim Svensson, vd för Additivt Teknikcenter.

Efter mässan ska eleverna sedan delta i SVEAT:s webbinarium med trendspaningar från mässan och berätta om sina upplevelser. De kommer även att medverka i SVEAT:s monter under Elmia 3D.

Materialinköp för mer printtid

YH-utbildningen 3D-printtekniker vid Campus Värnamo ska använda sina stipendiepengar till att köpa in material.

– När vi startade utbildningen köpte vi in en stor MJF-skrivare från HP. Materialet kostar ganska mycket så när vi fick höra nyheten om SVEAT:s stipendium visste vi direkt att vi skulle ansöka och vad vi skulle använda pengarna till, säger Jonas Järpestad, programansvarig för YH-utbildningen 3D-printtekniker vid Campus Värnamo.

Utbildningen hålls numera på distans, men det ingår 16 träffar på plats i Värnamo och då är planen att kunna printa ännu mer för att ge studenterna mer praktisk kunskap.

– Det ger oss möjlighet att göra fler testutskrifter. Och inte minst att göra fel, det är så studenterna lär sig. Vi har också ett antal FDM-skrivare som vi behöver förbrukningsmaterial till, så pengarna kommer väl till användning, säger Jonas Järpestad.

Juryn har bestått av: Mi Åberg, ordförande SVEAT, Anders Brask, Protech AB och Mikael Sohlberg, EOS Nordic AB.

Additivt Teknikcenter i Hultsfred ska använda sina stipendiepengar för att åka till Formnext-mässan i Frankfurt.

Motiveringar:

Additivt Teknikcenter AB

Motivering: En av Sveat’s uppgifter är att sprida och informera om Additiv Tillverkning i Sverige. Vi tycker att en studieresa till Formnext uppfyller vårt syfte, skolan kan driva det som ett projekt genom att skicka en grupp elever tillsammans med lärare som därigenom kan tillgodogöra sig kunskap och information om skrivarteknologier, kringutrustning och mjukvara. Vid hemkomst får deltagarna skriva en rapport om intrycken och även redovisa för övriga elever och andra intressenter, detta för att ge en så stor spridning och kunskapsöverförande som möjligt av stipendiemedlen. Några av eleverna ska även delta i Sveat’s webinar ”trendspaningar från Formnext” och lämna input utifrån rapport.

 

3D-printtekniker YH Campus Värnamo

Motivering: En annan av Sveat’s uppgifter är att sprida och bredda nyttjandet av Additiv Tillverkning i Sverige. Genom att tilldela stipendiet till utbildning så kan eleverna få en ökad förståelse för hur deras konstruktioner påverkas av deras val av placering och rotering av komponent i skrivare, även om komponenten är rätt designad geometriskt (tjock-/tunnväggig, trånga utrymmen, behov av efterbearbetning etc) något som kan vara svårt att visualisera genom att enbart utgå från cad modell.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1