Zprinting

En teknik utvecklad vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i mitten av 90-talet. Tekniken används i maskiner från ZCorp, sedermera 3D Systems. Tekniken fungerar genom att ett skrivhuvud skriver ut bindvätska på en bädd av pulver baserat på ett kompositmaterial. Vätskan får pulvret att härda och bli hårt. Endast det pulver som ingår i modellen härdas. Tekniken klarar också fyrfärgsutskrifter, till skillnad från andra utskriftstekniker där man endast kan köra en färg åt gången – färgen på materialet. Det finns en rad olika pulvermaterial för Zprint-tekniken, beroende på slutprodukt. Från enklare (och ömtåligare) pulver för snabbproducerade prototyper, till pulver som används för att skriva ut modeller för vaxgjutning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: