Svenskt stål på catwalken

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 18 augusti 2015
Naim Josefi och hans 3d-printade stålskor.
Naim Josefi och hans 3d-printade stålskor.

Modedesignern och Project Runway-vinnaren Naim Josefi fick i sommar visa upp sin senaste kreation på Almedalen – ett par skor i stål som 3d-printats av Sandvik.

Naim Josefi har bland annat skapat prisbelönade designskor till artisten Lady Gaga. Nu samarbetar han med Jernkontoret för att skapa hållbart mode i världsklass. Material och teknik står Sandvik för.

Ett av syftena med att 3d-printa Naims kreation i stål är att visa hur stål kan återvinnas till något helt annat än det varit tidigare.

– Vi vill visa upp de möjligheter som finns till hållbar produktion och innovation när olika branscher möts och skapar tillsammans. Sandvik och Höganäs har jobbat tillsammans med en Naim Josefi för att skapa mode i stål som kan återanvändas i evighet, säger Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation.

Naim Josefi vill arbeta med hållbara material som återvinningsbara. Han fick kontakt med Jernkontoret när han bestämde sig för att 3d-printa Lady Gaga-skorna i återvunnet stål.

– Stål är fullt återvinningsbart och har egenskaper som gör att jag kan skapa exklusivt mode som världen aldrig sett förr. Jag är väldigt nöjd med resultatet och det goda samarbetet med stålindustrin, säger Naim Josefi.

På konferensen 3DP FASHION i Borås den 14 oktober i år kommer Naim Josefi att tala om hur han använder 3d-printteknik i sitt arbete. Läs mer om konferensen här.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3