Ny metod för att skriva ut högentropilegeringar i 3d

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 19 februari 2016

high_entropy_alloy_hitachi

Forskare från Hitachi och Tohoku University i Japan har utvecklat en ny tillverkningsmetod för att skriva ut högentropilegeringar i 3d. Enligt forskargruppen ska de komponenter som man testkört vara mycket korrosionsbeständiga. Dessutom ska draghållfastheten var 1,2 gånger bättre än jämförbara tillverkningsmetoder.

Projektet har varit igång sedan 2014 och man har i synnerhet använt en egenutvecklad legering som fått namnet HiPEACE. En av de stora utmaningar med att tillverka komponenter i legeringar är att de är svåra att använda i 3d-skrivare. Dessutom passar de mindre bra för komplexa och homogena geometrier. I tillverkningsprocesser som gjutning kan detta vålla problem med ojämnheter i kompositionen.

HiPEACE är ett metallpulver som består av fem metaller. Någon närmare beskrivning av materialet har ännu inte publicerats. I tester med EBM-teknik har lagertjockleken på materialet legat på runt 70 mikrometer. Enligt teamet har en av framgångsfaktorerna varit den korta solidifieringstiden. Här har man arbetat med olika värmeparametrar för att hitta en optimal lösning.

De komponenter som kan tillverkas i HiPEACE-materialet lämpar sig väl för industrier som kemikalieproduktion och olje- och gasindustrin. Forskargruppen kommer att släppa mer information om materialet inom kort.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1