Ny metod för att skriva ut högentropilegeringar i 3d

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 19 februari 2016

high_entropy_alloy_hitachi

Forskare från Hitachi och Tohoku University i Japan har utvecklat en ny tillverkningsmetod för att skriva ut högentropilegeringar i 3d. Enligt forskargruppen ska de komponenter som man testkört vara mycket korrosionsbeständiga. Dessutom ska draghållfastheten var 1,2 gånger bättre än jämförbara tillverkningsmetoder.

Projektet har varit igång sedan 2014 och man har i synnerhet använt en egenutvecklad legering som fått namnet HiPEACE. En av de stora utmaningar med att tillverka komponenter i legeringar är att de är svåra att använda i 3d-skrivare. Dessutom passar de mindre bra för komplexa och homogena geometrier. I tillverkningsprocesser som gjutning kan detta vålla problem med ojämnheter i kompositionen.

HiPEACE är ett metallpulver som består av fem metaller. Någon närmare beskrivning av materialet har ännu inte publicerats. I tester med EBM-teknik har lagertjockleken på materialet legat på runt 70 mikrometer. Enligt teamet har en av framgångsfaktorerna varit den korta solidifieringstiden. Här har man arbetat med olika värmeparametrar för att hitta en optimal lösning.

De komponenter som kan tillverkas i HiPEACE-materialet lämpar sig väl för industrier som kemikalieproduktion och olje- och gasindustrin. Forskargruppen kommer att släppa mer information om materialet inom kort.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D