Acron avvecklar sin verktygsservice efter 23 år

Kenny Johansson, vd på Acron.

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Det som startade som en verksamhet inom verktygsservice har i dag omvandlats till en renodlad servicebyrå för 3d-utskrifter. Men trots att en ny teknik hamnat i fokus för Acron i Anderstorp, finns fortfarande kompetens och maskiner tillvaratagna på.

– När vi startade med 3d-utskrifter använde vi vår 3d-skrivare med SLA-tekniken max två gånger i veckan. Förr användes tekniken för prototyper men i dag det blivit en teknik för produktion. I dag står 80 procent av vår tillverkning av 3d-utskrivna produktionsdetaljer, säger företaget vd Kenny Johansson och utvecklar:

– Även om vi tar bort det tidigare sättet för verktygsservice så kommer vi 3d-printa delar av verktyg där det finns till exempel behov av en optimerad kylning i verktyget. Vi använder även metoder som svetsning när vi sätter samman 3d-utskrivna metalldelar. Eftersom vissa 3d-utskrifter kräver efterbehandling och här är vår kompetens mycket användbar.

Produktionsdetaljer till Bondtech printade i polyamid som är klara för infärgning.

Övergången till 3d-utskrifter har varit kostsam och bara de senaste tre åren har företaget investerat hela 23 miljoner i tekniken. Acrons senaste investering gjordes i våras, när de köpte metallskrivaren M2 Multilaser. Inom ett år har företaget troligtvis ytterligare en skrivare för metalldelar, menar Kenny.

– Metallutskrifter är superintressant och det känns som att det ligger och bubblar lite just nu. Många undrar om delarna är lika starka när de är utskrivna med 3d, vilket de är eftersom de har exakt samma egenskaper. Man blir galen för att vi ligger fem år efter i utvecklingen i Europa, berättar Kenny.

Nästa vecka utrustar Acron med en hörsal med ljud och bild för att kunna hålla föreläsningar i 3d-teknik.

– Dels kommer vi från Acron att vara med som föreläsare samtidigt som vi bjuder in extern expertis inom olika områden som knyter till 3d-teknik, avslutar Kenny.

Detaljer utskrivna i rostfritt stål träder fram ur metallpulvret.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Voxeljet: ”Tio gånger snabbare”

Voxeljet tar ett stort steg mot en produktionssystem som kan ersätta konventionell serieproduktion. – VJET X-IOB är tio gånger snabbare än våra nuvarande 3d-skrivare, säger Voxeljets vd Jimmy Reeves. 

Publicerat av: 

Fler bettskenor med 3d-teknik

Align Technology investerar ytterligare i 3D Systems SLA-teknik för att printa fler bettskenor. Bettskenor som hittills lett till behandlingar av 5,8 miljoner människor globalt.

Publicerat av: 

Tre av fyra satsar på 3d-teknik

Ricoh redovisar ljusa siffror för 3d-marknaden i ny undersökning. Tre av fyra små och medelstora företag kommer använda 3d-tekniken under mitten av 2020-talet. 

Publicerat av: 

HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Publicerat av: 

Sveriges största fullfärgsprintade stadsmodell

På torsdag invigs Landskrona stads nya 3d-utskrivna stadsmodell. – Så vitt vi känner till är den Sveriges största offentliga fullfärgsprintade stadsmodell, säger Felix Heuman från 3d-studion Holygon, som står bakom modellen.

Publicerat av: 

Protech lanserar nya kolfiber och PEKK material

Protech, som är svensk återförsäljare av Stratasys 3d-skrivare, har lanserat nya material för FDM-skrivaren Fortus 380mc Carbon Fiber Edition. – Man kan få marknadens starkaste utskrivna modeller med kolfiber, säger Protechs Evald Ottosson.

Publicerat av: 

3d-printad käke förändrade patients liv

Tandläkaren Noran De Basso har med hjälp av digitala verktyg och 3d-skrivare skapat en ny helkäke till en patient. – Utan tekniken skulle han inte kunna få ett hundra procentigt resultat, säger Noran De Basso.

Publicerat av: 

3D Systems växlar upp med Figure 4 Standalone

3D Systems släpper 3d-skrivaren Figure 4 Standalone SLA 3D printer, anpassad till produktionsplattformen Figure 4. –  Det tar bara minuter att skriva ut istället för timmar, säger Vyomesh Joshi, vd, 3D Systems.

Publicerat av: 

QR-kod kan säkra utskriften

Hur kan företag och designers försäkra sig om att deras 3d-filer inte kopieras och sprids? Forskare från New York university har hittat en ny lösning baserad på användning av QR-koder.

Publicerat av: