Acron avvecklar sin verktygsservice efter 23 år

Kenny Johansson, vd på Acron.

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Det som startade som en verksamhet inom verktygsservice har i dag omvandlats till en renodlad servicebyrå för 3d-utskrifter. Men trots att en ny teknik hamnat i fokus för Acron i Anderstorp, finns fortfarande kompetens och maskiner tillvaratagna på.

– När vi startade med 3d-utskrifter använde vi vår 3d-skrivare med SLA-tekniken max två gånger i veckan. Förr användes tekniken för prototyper men i dag det blivit en teknik för produktion. I dag står 80 procent av vår tillverkning av 3d-utskrivna produktionsdetaljer, säger företaget vd Kenny Johansson och utvecklar:

– Även om vi tar bort det tidigare sättet för verktygsservice så kommer vi 3d-printa delar av verktyg där det finns till exempel behov av en optimerad kylning i verktyget. Vi använder även metoder som svetsning när vi sätter samman 3d-utskrivna metalldelar. Eftersom vissa 3d-utskrifter kräver efterbehandling och här är vår kompetens mycket användbar.

Produktionsdetaljer till Bondtech printade i polyamid som är klara för infärgning.

Övergången till 3d-utskrifter har varit kostsam och bara de senaste tre åren har företaget investerat hela 23 miljoner i tekniken. Acrons senaste investering gjordes i våras, när de köpte metallskrivaren M2 Multilaser. Inom ett år har företaget troligtvis ytterligare en skrivare för metalldelar, menar Kenny.

– Metallutskrifter är superintressant och det känns som att det ligger och bubblar lite just nu. Många undrar om delarna är lika starka när de är utskrivna med 3d, vilket de är eftersom de har exakt samma egenskaper. Man blir galen för att vi ligger fem år efter i utvecklingen i Europa, berättar Kenny.

Nästa vecka utrustar Acron med en hörsal med ljud och bild för att kunna hålla föreläsningar i 3d-teknik.

– Dels kommer vi från Acron att vara med som föreläsare samtidigt som vi bjuder in extern expertis inom olika områden som knyter till 3d-teknik, avslutar Kenny.

Detaljer utskrivna i rostfritt stål träder fram ur metallpulvret.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kopieringsjätte tar sig an 3d-utskrift

Företaget Xerox, tillverkare av kopieringsmaskiner, köper upp 3d-skrivarföretaget Vader Systems. Planen är att under de kommande tre åren få en allt större del av den omsättning som tillverkningsindustrin står för i dag. 

Publicerat av: 

Så kan svenska satsningar nå nya höjder

Alfred Nobel Science Park beviljas 3,7 miljoner kronor för att driva projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet är att knyta samman de olika satsningarna inom additiv tillverkning. – Alla satsningar, var och en för sig, är för små för att kunna konkurrera internationellt, säger Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park. 

Publicerat av: 

Hybridskrivare kan bana väg för byggindustrin

EU-finansierat projekt presenterar en hybridskrivare för flyg- och byggindustrin. – Att minska kostnaderna, förbättra effektiviteten och produktionsflexibiliteten är kärnan för att förbättra Europas industriella konkurrenskraft, skriver projektpartnern Autodesk i ett pressmeddelande. 

Publicerat av: 

Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

Nu tar den ideella organisationen Non-Violence ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att bidra med CAD-fil av modernt konstverk.  

Publicerat av: 

Carbon utvidgar produktportföljen

Carbon lanserar sin nya 3d-skrivare L1 genom att sätta en 3d-utskriven amerikansk fotbollshjälm i fokus. Den nya skrivaren kan tillverka fem gånger så stora objekt som Carbons tidigare 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Fräsen står stark i dentalbranschen

När 3d-printing i dess additiva form har blivit något av en ”hype”, är det lätt att tro att den subtraktiva metoden hamnar i skymundan. Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, ser å andra sidan ett växande intresse för fräsmaskiner inom ett antal områden.

Publicerat av: 

Nu slipper vakterna bränna sina öron

Efter femhundra år av brända öron på grund av sommarvärmen, och vikten av två kilo tunga metallhjälmar som vilar på huvudet, står Vatikanens schweizergarde nu inför ljusare tider tack vare nya 3d-utskrivna hjälmar.

Publicerat av: 

CELLINK beviljas miljonbelopp

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink har tillsammans med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, beviljats 10 miljoner kronor för Eu-projektet FUNC. 

Publicerat av: 

Tractus3D släpper ny PEEK-printer

Tractus3D lanserar en ny 3d-skrivare för PEEK-material. – T850P är perfekt för att producera starka och lätta föremål som tillverkats med PEEK, säger Maurits Blok, kommersiell chef på Tractus3D.

Publicerat av: 

SJ använder 3d-print för reservdelar

Nu kan du spana in 3d-printade prylar på SJs tåg. Företaget satsar nämligen stort på att tillverka reservdelar genom tekniken. – Vi kommer successivt att tillverka allt fler reservdelar med hjälp av 3d-printing, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJs division Fordon.

Publicerat av: