Acron avvecklar sin verktygsservice efter 23 år

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 18 juni 2018
Kenny Johansson, vd på Acron.

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Det som startade som en verksamhet inom verktygsservice har i dag omvandlats till en renodlad servicebyrå för 3d-utskrifter. Men trots att en ny teknik hamnat i fokus för Acron i Anderstorp, finns fortfarande kompetens och maskiner tillvaratagna på.

– När vi startade med 3d-utskrifter använde vi vår 3d-skrivare med SLA-tekniken max två gånger i veckan. Förr användes tekniken för prototyper men i dag det blivit en teknik för produktion. I dag står 80 procent av vår tillverkning av 3d-utskrivna produktionsdetaljer, säger företaget vd Kenny Johansson och utvecklar:

– Även om vi tar bort det tidigare sättet för verktygsservice så kommer vi 3d-printa delar av verktyg där det finns till exempel behov av en optimerad kylning i verktyget. Vi använder även metoder som svetsning när vi sätter samman 3d-utskrivna metalldelar. Eftersom vissa 3d-utskrifter kräver efterbehandling och här är vår kompetens mycket användbar.

Produktionsdetaljer till Bondtech printade i polyamid som är klara för infärgning.

Övergången till 3d-utskrifter har varit kostsam och bara de senaste tre åren har företaget investerat hela 23 miljoner i tekniken. Acrons senaste investering gjordes i våras, när de köpte metallskrivaren M2 Multilaser. Inom ett år har företaget troligtvis ytterligare en skrivare för metalldelar, menar Kenny.

– Metallutskrifter är superintressant och det känns som att det ligger och bubblar lite just nu. Många undrar om delarna är lika starka när de är utskrivna med 3d, vilket de är eftersom de har exakt samma egenskaper. Man blir galen för att vi ligger fem år efter i utvecklingen i Europa, berättar Kenny.

Nästa vecka utrustar Acron med en hörsal med ljud och bild för att kunna hålla föreläsningar i 3d-teknik.

– Dels kommer vi från Acron att vara med som föreläsare samtidigt som vi bjuder in extern expertis inom olika områden som knyter till 3d-teknik, avslutar Kenny.

Detaljer utskrivna i rostfritt stål träder fram ur metallpulvret.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage