Acron avvecklar sin verktygsservice efter 23 år

Kenny Johansson, vd på Acron.

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Det som startade som en verksamhet inom verktygsservice har i dag omvandlats till en renodlad servicebyrå för 3d-utskrifter. Men trots att en ny teknik hamnat i fokus för Acron i Anderstorp, finns fortfarande kompetens och maskiner tillvaratagna på.

– När vi startade med 3d-utskrifter använde vi vår 3d-skrivare med SLA-tekniken max två gånger i veckan. Förr användes tekniken för prototyper men i dag det blivit en teknik för produktion. I dag står 80 procent av vår tillverkning av 3d-utskrivna produktionsdetaljer, säger företaget vd Kenny Johansson och utvecklar:

– Även om vi tar bort det tidigare sättet för verktygsservice så kommer vi 3d-printa delar av verktyg där det finns till exempel behov av en optimerad kylning i verktyget. Vi använder även metoder som svetsning när vi sätter samman 3d-utskrivna metalldelar. Eftersom vissa 3d-utskrifter kräver efterbehandling och här är vår kompetens mycket användbar.

Produktionsdetaljer till Bondtech printade i polyamid som är klara för infärgning.

Övergången till 3d-utskrifter har varit kostsam och bara de senaste tre åren har företaget investerat hela 23 miljoner i tekniken. Acrons senaste investering gjordes i våras, när de köpte metallskrivaren M2 Multilaser. Inom ett år har företaget troligtvis ytterligare en skrivare för metalldelar, menar Kenny.

– Metallutskrifter är superintressant och det känns som att det ligger och bubblar lite just nu. Många undrar om delarna är lika starka när de är utskrivna med 3d, vilket de är eftersom de har exakt samma egenskaper. Man blir galen för att vi ligger fem år efter i utvecklingen i Europa, berättar Kenny.

Nästa vecka utrustar Acron med en hörsal med ljud och bild för att kunna hålla föreläsningar i 3d-teknik.

– Dels kommer vi från Acron att vara med som föreläsare samtidigt som vi bjuder in extern expertis inom olika områden som knyter till 3d-teknik, avslutar Kenny.

Detaljer utskrivna i rostfritt stål träder fram ur metallpulvret.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: