Acron avvecklar sin verktygsservice efter 23 år

Kenny Johansson, vd på Acron.

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Det som startade som en verksamhet inom verktygsservice har i dag omvandlats till en renodlad servicebyrå för 3d-utskrifter. Men trots att en ny teknik hamnat i fokus för Acron i Anderstorp, finns fortfarande kompetens och maskiner tillvaratagna på.

– När vi startade med 3d-utskrifter använde vi vår 3d-skrivare med SLA-tekniken max två gånger i veckan. Förr användes tekniken för prototyper men i dag det blivit en teknik för produktion. I dag står 80 procent av vår tillverkning av 3d-utskrivna produktionsdetaljer, säger företaget vd Kenny Johansson och utvecklar:

– Även om vi tar bort det tidigare sättet för verktygsservice så kommer vi 3d-printa delar av verktyg där det finns till exempel behov av en optimerad kylning i verktyget. Vi använder även metoder som svetsning när vi sätter samman 3d-utskrivna metalldelar. Eftersom vissa 3d-utskrifter kräver efterbehandling och här är vår kompetens mycket användbar.

Produktionsdetaljer till Bondtech printade i polyamid som är klara för infärgning.

Övergången till 3d-utskrifter har varit kostsam och bara de senaste tre åren har företaget investerat hela 23 miljoner i tekniken. Acrons senaste investering gjordes i våras, när de köpte metallskrivaren M2 Multilaser. Inom ett år har företaget troligtvis ytterligare en skrivare för metalldelar, menar Kenny.

– Metallutskrifter är superintressant och det känns som att det ligger och bubblar lite just nu. Många undrar om delarna är lika starka när de är utskrivna med 3d, vilket de är eftersom de har exakt samma egenskaper. Man blir galen för att vi ligger fem år efter i utvecklingen i Europa, berättar Kenny.

Nästa vecka utrustar Acron med en hörsal med ljud och bild för att kunna hålla föreläsningar i 3d-teknik.

– Dels kommer vi från Acron att vara med som föreläsare samtidigt som vi bjuder in extern expertis inom olika områden som knyter till 3d-teknik, avslutar Kenny.

Detaljer utskrivna i rostfritt stål träder fram ur metallpulvret.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Stratasys släpper elastiskt material

Protech gav mässbesökarna under Elmia Subcontractor möjligheten att känna och klämma på Stratasys senaste materialnyhet. – Du kan göra en massa olika saker, säger Protechs Johan Nyström.

Publicerat av: 

Protolabs vill växa i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Acron: ”Att minimera stödmaterialet är något att ta tag i”

Acron upplever ett stort intresse för additiv tillverkning i metall. Men ett surt äpple att bita i är att hitta lösningar för att avlägsna stödmaterialet. – Det är många som säger ”tänk om man kunde printa detta i metall”. Och det kan man, säger Kenny Johansson, vd Acron.

Publicerat av: 

Prototal visar upp spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap…

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i 3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: