Högskolan Väst tilldelas 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. När konkurrensen hårdnar vill de tillsammans med GKN Aerospace, hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.
För Högskolan Väst i Trollhättan är additiv tillverkning inget nytt område. Förra året gjordes bland annat en stor satsning på forskning inom additiv tillverkning av metall. Nu ska de däremot sätta fokus på ytterligare ett område- additiv tillverkning för rymdindustrin. Förhoppningen är att projektet ska öka kunskapen hos svenska företag inom flyg- och rymdindustrin och göra de mer attraktiva som samarbetspartners i internationella projekt.
– Svensk flyg- och rymdindustri har under många år varit framgångsrik men den internationella konkurrensen hårdnar genom ökade möjligheter till utlokaliserad produktion. För att behålla en ledande position inom tillverkningsindustri inom transport och och rymdindustri är därför teknisk utveckling och kvalitet i världsklass absolut avgörande, säger Per Nylén, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för forskningen inom produktionsteknik.
Målet med SpaceLab är att sprida kunskap, lyfta teknikhöjden och leveransförmågan bland regionens små och medelstora företag. Tanken är att dessa ska kunna leverera till högteknologiska lösningar till storföretag och bli attraktiva samarbetspartners i internationella projekt.
– Vi vill bidra till att skapa en långsiktig tillväxt inom rymdindustrin och additiv tillverkning som är en central teknologi för denna industri, säger Per Nylén.
Projektet stöds av ett flertal företag, som bland annat RUAG, Brogren Industries, Arcam och Uddevalla, och tillsammans med samtliga medfinansiärer har nu projektet en budget på 24 miljoner kronor. Bland annat har Västra Götalandsregionen adderat 7 miljoner kronor och GKN Aerospace, som är huvudsaklig partner, 6 miljoner i arbetsinsats.
– AM-produktion möjliggör små serier och ökad variantrikedom genom de designfriheter som tekniken möjliggör, vilket är egenskaper som är centrala för rymdindustrin och för oss på GKN, säger Henrik Amnell från GKN Aerospace, som också kommer vara delaktig i utvecklingsarbetet i projektet och utvecklar.
– Inom GKN:s rymdverksamhet har vi utforskat och utvecklat olika typer av AM- teknologier under många år. Nu med vårt deltagande i Ariane 6 och ESA projektet Prometheus så krävs att vi lyfter vår satsning till nästa nivå. Detta projekt ihop med Högskolan Väst kommer att stötta oss i detta, säger Henrik Amnell från GKN Aerospace som också kommer vara delaktig i utvecklingsarbetet i projektet.