Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 20 juni 2018
Högskolan Väst, Per Nylén
Per Nylén, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för forskningen inom produktionsteknik.

Högskolan Väst tilldelas 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. När konkurrensen hårdnar vill de tillsammans med GKN Aerospace, hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

För Högskolan Väst i Trollhättan är additiv tillverkning inget nytt område. Förra året gjordes bland annat en stor satsning på forskning inom additiv tillverkning av metall. Nu ska de däremot sätta fokus på ytterligare ett område- additiv tillverkning för rymdindustrin. Förhoppningen är att projektet ska öka kunskapen hos svenska företag inom flyg- och rymdindustrin och göra de mer attraktiva som samarbetspartners i internationella projekt.

– Svensk flyg- och rymdindustri har under många år varit framgångsrik men den internationella konkurrensen hårdnar genom ökade möjligheter till utlokaliserad produktion. För att behålla en ledande position inom tillverkningsindustri inom transport och och rymdindustri är därför teknisk utveckling och kvalitet i världsklass absolut avgörande, säger Per Nylén, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för forskningen inom produktionsteknik.

Målet med SpaceLab är att sprida kunskap, lyfta teknikhöjden och leveransförmågan bland regionens små och medelstora företag. Tanken är att dessa ska kunna leverera till högteknologiska lösningar till storföretag och bli attraktiva samarbetspartners i internationella projekt. 

– Vi vill bidra till att skapa en långsiktig tillväxt inom rymdindustrin och additiv tillverkning som är en central teknologi för denna industri, säger Per Nylén.

 

Högskolan Väst i Trollhättan.

Projektet stöds av ett flertal företag, som bland annat RUAG, Brogren Industries, Arcam och Uddevalla, och tillsammans med samtliga medfinansiärer har nu projektet en budget på 24 miljoner kronor. Bland annat har Västra Götalandsregionen adderat 7 miljoner kronor och GKN Aerospace, som är huvudsaklig partner, 6 miljoner i arbetsinsats.

– AM-produktion möjliggör små serier och ökad variantrikedom genom de designfriheter som tekniken möjliggör, vilket är egenskaper som är centrala för rymdindustrin och för oss på GKN, säger Henrik Amnell från GKN Aerospace, som också kommer vara delaktig i utvecklingsarbetet i projektet och utvecklar. 

– Inom GKN:s rymdverksamhet har vi utforskat och utvecklat olika typer av AM- teknologier under många år. Nu med vårt deltagande i Ariane 6 och ESA projektet Prometheus så krävs att vi lyfter vår satsning till nästa nivå. Detta projekt ihop med Högskolan Väst kommer att stötta oss i detta, säger Henrik Amnell från GKN Aerospace som också kommer vara delaktig i utvecklingsarbetet i projektet.

 

Läs vidare

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

De omvandlar avfall till AM-material

Återvunna material från avfallsströmmar så som kaffe, oliver och kork. Det har blivit spanska företaget Smart Materials 3D:s speciella nisch.
Smart 3D 3

Formnext första dag i bilder

Det har återigen blivit dags för årets stora begivenhet för AM-branschen, Formnext-mässan i Frankfurt. I år medverkar runt 860 utställare som visar allt ifrån 3D-skrivare och efterbehandlingsustrustning till mjukvara och material. Här är några nedslag från mässans första dag. Formnext pågår den 19-22 november 2024.
Formnext kollage 2

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage