Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 20 juni 2018
Högskolan Väst, Per Nylén
Per Nylén, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för forskningen inom produktionsteknik.

Högskolan Väst tilldelas 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. När konkurrensen hårdnar vill de tillsammans med GKN Aerospace, hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

För Högskolan Väst i Trollhättan är additiv tillverkning inget nytt område. Förra året gjordes bland annat en stor satsning på forskning inom additiv tillverkning av metall. Nu ska de däremot sätta fokus på ytterligare ett område- additiv tillverkning för rymdindustrin. Förhoppningen är att projektet ska öka kunskapen hos svenska företag inom flyg- och rymdindustrin och göra de mer attraktiva som samarbetspartners i internationella projekt.

– Svensk flyg- och rymdindustri har under många år varit framgångsrik men den internationella konkurrensen hårdnar genom ökade möjligheter till utlokaliserad produktion. För att behålla en ledande position inom tillverkningsindustri inom transport och och rymdindustri är därför teknisk utveckling och kvalitet i världsklass absolut avgörande, säger Per Nylén, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för forskningen inom produktionsteknik.

Målet med SpaceLab är att sprida kunskap, lyfta teknikhöjden och leveransförmågan bland regionens små och medelstora företag. Tanken är att dessa ska kunna leverera till högteknologiska lösningar till storföretag och bli attraktiva samarbetspartners i internationella projekt. 

– Vi vill bidra till att skapa en långsiktig tillväxt inom rymdindustrin och additiv tillverkning som är en central teknologi för denna industri, säger Per Nylén.

 

Högskolan Väst i Trollhättan.

Projektet stöds av ett flertal företag, som bland annat RUAG, Brogren Industries, Arcam och Uddevalla, och tillsammans med samtliga medfinansiärer har nu projektet en budget på 24 miljoner kronor. Bland annat har Västra Götalandsregionen adderat 7 miljoner kronor och GKN Aerospace, som är huvudsaklig partner, 6 miljoner i arbetsinsats.

– AM-produktion möjliggör små serier och ökad variantrikedom genom de designfriheter som tekniken möjliggör, vilket är egenskaper som är centrala för rymdindustrin och för oss på GKN, säger Henrik Amnell från GKN Aerospace, som också kommer vara delaktig i utvecklingsarbetet i projektet och utvecklar. 

– Inom GKN:s rymdverksamhet har vi utforskat och utvecklat olika typer av AM- teknologier under många år. Nu med vårt deltagande i Ariane 6 och ESA projektet Prometheus så krävs att vi lyfter vår satsning till nästa nivå. Detta projekt ihop med Högskolan Väst kommer att stötta oss i detta, säger Henrik Amnell från GKN Aerospace som också kommer vara delaktig i utvecklingsarbetet i projektet.

 

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Elmotorcykel helt byggd av 3D-printade delar

I samband med en mässa i Japan nyligen visade 3D-skrivartillverkaren BigRep upp en elmotorcykel som består enbart av 3D-printade delar, exklusive elektronik.
Nera_eMotorbike (1)

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1