Freemelt släpper ny eMELT-modell

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 november 2023
Daniel Gidlund, vd för Freemelt, framför en bild av nya eMELT-iM som kommer att finnas tillgänglig nästa år. Foto: Anja Degerholm

För ett år sedan presenterade svenska Freemelt en ny 3D-skrivare för serietillverkning med elektronstråleteknik kallad eMELT-iM. På årets Formnext lanserades en ny modell, eMELT-iD, som är utvecklad för produkt- och applikationsutveckling.

iM står för ”industrial manufacturing” och har fyra byggkammare, och iD står för ”industrial development” och har en kammare. Det två modellerna har samma kärnteknologi med öppen källkod som det tidigare forskningssystemet Freemelt ONE.

– Det pågår sluttester för tillfället och båda maskinerna kommer att finnas tillgängliga efter första kvartalet 2024, berättar Daniel Gidlund, vd för Freemelt.

Tanken är att de två olika modellerna ska komplettera varandra och möjliggöra en sömlös övergång från produktidé till fullskalig serietillverkning i metall. eMELT-iD används för produktutveckling och när produkten är klar för att produceras i stora volymer tar eMELT-iM över. Att den processen kan göras på samma plattform ska innebära väsentliga tids- och kostnadsbesparingar för kunden.

eMELT-systemen är framför allt lämpade för additiv tillverkning av komponenter i titan, volfram och koppar, till exempel inom förnybar energi, medicinteknik och elektrifieringen av fordonsindustrin.

Ingen operatör ute på golvet

Maskinen för serietillverkning, eMELT-iM, är utrustad med fyra mindre byggkamrar vilket ska ge en lägre energiförbrukning för att smälta och kyla delarna. Freemelt har utvecklat ett koncept med aktiv kylning under själva printprocessen, något som annars kan ta upp emot 24 timmar. Maskinen ska enkelt kunna integreras i en tillverkningsmiljö med hög grad av automation.

– Det som gör att vi sticker ut jämfört med konkurrenterna är ett automatiserat flöde som inte kräver någon operatör ute på golvet. Maskinen kan följas från ett kontrollrum och allt är digitaliserat och datadrivet, säger Daniel Gidlund.

Det är även möjligt att koppla på en robot som sköter logistiken med pulverhantering och att byta byggmoduler. Flera iM-maskiner kan också ställas i bredd för att öka volymerna ytterligare.

”Vi vill gärna stå kvar med ett ben i materialforskningen”, säger Daniel Gidlund, här framför ett Freemelt ONE-system.
Satsar i USA

Lanseringen av de två eMELT-maskinerna ska innebära konkurrensfördelar för Freemelt såväl som intäkter i form av serviceavtal och eftermarknad. Även om det är ett mer kommersiellt spår så vill Freemelt också få ut fler forskningssystem på marknaden.

– Universiteten är jätteviktiga för oss och vi vill gärna stå kvar med ett ben i materialforskningen. Därför kommer vi att fortsätta marknadsföra Freemelt ONE aggressivt.

Freemelt har etablerat verksamhet i USA och sålt flera Freemelt ONE-system i landet. Daniel Gidlund tror mycket på den nordamerikanska marknaden.

– Det är en marknad som växer enormt mycket. Det finns ett stort tryck att ta hem produktion från Asien och den amerikanska staten pumpar in pengar i industriell additiv tillverkning. Därför är det viktigt för oss att finnas där. Överlag så vill vi fortsätta den kommersialiseringsresa som vi påbörjat.

Läs vidare

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design