Freemelt släpper ny eMELT-modell

Daniel Gidlund, vd för Freemelt, framför en bild av nya eMELT-iM som kommer att finnas tillgänglig nästa år. Foto: Anja Degerholm

För ett år sedan presenterade svenska Freemelt en ny 3D-skrivare för serietillverkning med elektronstråleteknik kallad eMELT-iM. På årets Formnext lanserades en ny modell, eMELT-iD, som är utvecklad för produkt- och applikationsutveckling.

iM står för “industrial manufacturing” och har fyra byggkammare, och iD står för “industrial development” och har en kammare. Det två modellerna har samma kärnteknologi med öppen källkod som det tidigare forskningssystemet Freemelt ONE.

– Det pågår sluttester för tillfället och båda maskinerna kommer att finnas tillgängliga efter första kvartalet 2024, berättar Daniel Gidlund, vd för Freemelt.

Tanken är att de två olika modellerna ska komplettera varandra och möjliggöra en sömlös övergång från produktidé till fullskalig serietillverkning i metall. eMELT-iD används för produktutveckling och när produkten är klar för att produceras i stora volymer tar eMELT-iM över. Att den processen kan göras på samma plattform ska innebära väsentliga tids- och kostnadsbesparingar för kunden.

eMELT-systemen är framför allt lämpade för additiv tillverkning av komponenter i titan, volfram och koppar, till exempel inom förnybar energi, medicinteknik och elektrifieringen av fordonsindustrin.

Ingen operatör ute på golvet

Maskinen för serietillverkning, eMELT-iM, är utrustad med fyra mindre byggkamrar vilket ska ge en lägre energiförbrukning för att smälta och kyla delarna. Freemelt har utvecklat ett koncept med aktiv kylning under själva printprocessen, något som annars kan ta upp emot 24 timmar. Maskinen ska enkelt kunna integreras i en tillverkningsmiljö med hög grad av automation.

– Det som gör att vi sticker ut jämfört med konkurrenterna är ett automatiserat flöde som inte kräver någon operatör ute på golvet. Maskinen kan följas från ett kontrollrum och allt är digitaliserat och datadrivet, säger Daniel Gidlund.

Det är även möjligt att koppla på en robot som sköter logistiken med pulverhantering och att byta byggmoduler. Flera iM-maskiner kan också ställas i bredd för att öka volymerna ytterligare.

“Vi vill gärna stå kvar med ett ben i materialforskningen”, säger Daniel Gidlund, här framför ett Freemelt ONE-system.

Satsar i USA

Lanseringen av de två eMELT-maskinerna ska innebära konkurrensfördelar för Freemelt såväl som intäkter i form av serviceavtal och eftermarknad. Även om det är ett mer kommersiellt spår så vill Freemelt också få ut fler forskningssystem på marknaden.

– Universiteten är jätteviktiga för oss och vi vill gärna stå kvar med ett ben i materialforskningen. Därför kommer vi att fortsätta marknadsföra Freemelt ONE aggressivt.

Freemelt har etablerat verksamhet i USA och sålt flera Freemelt ONE-system i landet. Daniel Gidlund tror mycket på den nordamerikanska marknaden.

– Det är en marknad som växer enormt mycket. Det finns ett stort tryck att ta hem produktion från Asien och den amerikanska staten pumpar in pengar i industriell additiv tillverkning. Därför är det viktigt för oss att finnas där. Överlag så vill vi fortsätta den kommersialiseringsresa som vi påbörjat.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.