Bilder från 3D Print Show, London

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 22 oktober 2012

3D Print Show i London den 19-21 oktober visade på stor bredd. Vår reporter Paul Frigyes var där och här är ett första intryck på mässan/konferensen.

Personliga printrar fanns i stort antal på 3D Print Show i Barbican, London, och de fascinerade många besökare. Här Makerbots nya Replicator 2.

 

Representanten för ”Printrbot” förevisar vad som förefaller vara en väska, men som…
…man kan fälla ut och förvandla till en portabel 3D-printer. Kanske en möjlighet för reparatörer på resande fot. Printrbots billigaste modell, junior, kostar inte mer än 399 amerikanska dollar, billigast på mässan.
På 3D Print Show i London gångna helgen förevisades många konst- och designföremål som använde oväntade materialkombinationer. Genom glasering av lera ges ett intrycks som associerar till helt annan teknik än additiv tillverkning.
Med utskrifter i lera kan man skapa kopior av ovärderliga kulturhistoriska utställningsobjekt – som här figurer från indiankulturer. Kanske leder det fram till en förskjutning av uppfattning om förhållandet mellan kopior och original och värdet i respektive.
Största utställaren var 3D Systems, som bland annat visade musikinstrument, utskrivna i 3D, i dekorativa mönster. Med bara tillräckligt med material för att ge stöd åt händer och strängar är största delen av gitarren alltså luft. Kanske kan en ny lättare typ av instrument även få viss påverkan på hur musiken låter och komponeras i framtiden.
På 3D Print Show gavs möjligheter att scanna in den egna skallen – eller kroppen – och sedan få en liten ”staty” eller figur.
Vid CAD-produktion kan man, som här, använda en 3D-mus, där objektets form kan förändras genom att flytta armen i höjd-, bredd- och djupled och med knapptryck dra ut eller trycka in någon del av objektet.
Vem sade att plast måste vara klibbigt och svettigt mot kroppen? Här en en 3D-printad BH, utskriven i luftigt plastmaterial.

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage