Dentallabbet som rustar för digital framtid

Brendan Cox, chef för Unique Dentals CAD/CAM-avdelning, är en av de som drivit på utvecklingen mot digitala verktyg.

Strax utanför Ystad centrum i södra Skåne ligger Unique Dental, ett av få svenska dentallabb som tagit ett rejält kliv in i den digitala världen. Det är ett fullfjädrat labb med kompetens och utrustning för produkter som fast och avtagbar protetik i material som zirkonia, glaskeramer, kobolt-krom, titan och plast. Här har man under flera års tid tagit in och börjat använda digitala verktyg. Det gör att man står väl rustade inför de stora förändringar som svensk tandvård idag genomgår.

En av företagets starkaste drivkrafter är Brendan Cox, chef för företagets CAD/CAM-avdelning – själva hjärtat i digitaliseringen. CAD/CAM-arbetet genomsyrar allt fler arbetsprocesser på företaget, men den viktigaste förändringen handlar inte om teknik, menar Brendan.

– Det första man tänker på för att hålla jämna steg med den digitala utvecklingen är att man måste investera i utrustning och teknik. Men det jag ser som vår största styrka när vi har gått från traditionella tillverkningsprocesser till digitala är att vi har fått med oss personalen under resans gång, säger Brendan Cox. De har verkligen förstått att de digitala processerna förenklar och effektiviserar vårt arbete.

– Tandteknik är ett speciellt område som involverar så mycket hantverk och hantverkskunnande, så att gå över till digitala processer är en särskilt stor utmaning. Vår viktigaste process har varit personalutveckling och vi har idag ett bra samspel mellan hantverket och de digitala processerna.

Men visst har Unique Dental också satsat på ny teknik. Det handlar främst om intraoral scanning, inmätning av analoga gipsmodeller och verktyg för att hantera dessa. På senare år har företaget också investerat i 3d-skrivarteknik, som de nu med stor framgång har integrerat i den dagliga verksamheten.

– Jag vill påstå att vår satsning på intraoral scanning är störst. Den främsta anledningen är att vi vill kunna möta ökade krav från tandläkarna. Och vi får faktiskt in allt fler digitala jobb.

Unique Dentals produktion utförs i allt högre rad med CAD/CAM-program. Det är en rad olika produkter som bearbetas och redigeras digitalt. Proteser och avtagbar protetik har man dock inte börjat arbeta med digitalt. Här kommer underlaget in analogt och dessa processer är därför fortfarande traditionella.

– Men kronor i glaskeramer har vi börjat arbeta med digitalt, även om det bara är en bit av hela tillverkningsprocessen, säger Brendan Cox. Får vi till exempel en digital beställning på E-Max så designar vi digitalt en krona som vi fräser fram i vax. Denna vaxform bäddas in och pressas med glaskeram, för att därefter slipas in. Sedan ska det glansbrännas, målas och karaktäriseras. Så det är ett slags hybridproduktion. Det finns dock planer på att investera i en slipningsmaskin, så att man kan jobba direkt, efter CAD-design, med att slipa ut en krona i E-Max-glaskeram.

Tandteknik är ett hantverk som kräver stor kunskap och precision. Flera processer är digitala, men mycket efterbearbetning kommer även i framtiden att göras manuellt.

– Det som främst påverkar vårt avancemang mot fler digitala jobb är tandläkarna. Om vi får in allt fler digitala avtryck måste vi vara förberedda på det med våra processer och verktyg, inklusive 3d-skrivare.

Det var ingalunda en rak väg från nyfikenhet till investering i 3d-skrivare. Det blev många turer, utvärderingar av olika modeller och rejäl kunskap om vilka material som kan användas.

– En av de största utmaningarna var att hitta en skrivare till rätt pris. När vi började titta på olika modeller var de flesta väldigt dyra sett till våra produktionsvolymer.

Idag har företaget två identiska 3d-skrivare från Formlabs. Dels för att ha redundans vid eventuell nedtid, dels för att kunna köra med två material parallellt. Formlabs-skrivarna bygger på en teknik som heter SLA, stereolitografi. Tekniken ger mycket högupplösta och fint detaljerade komponenter. Dessutom finns det ett växande materialutbud, bland annat ett par biokompatibla material som får användas temporärt i munnen.

Än så länge använder Brendan och hans medarbetare sina två 3d-skrivare i rätt blygsam utsträckning. Det beror till stor del på de rigorösa utvärderingar som man genomför för att säkra bästa kvalitet och användbarhet. Ett applikationsområde med tydlig nytta är modeller för att testa kronor, broar och lös protetik.

Modeller är ett av de områden där Unique Dentals två 3d-skrivare används med stor framgång.

– Våra 3d-utskrivna modeller fungerar bra, men de har delvis andra egenskaper än de vi gör i gips. Så det är lite av en utmaning att matcha dessa i funktionalitet sett till hur vi använder modellerna. Men de fyller en viktig roll och 3d-skrivartekniken utvecklas ständigt.

– Det som har hjälpt oss att komma fram till ett bra produktionsflöde med 3d-skrivarna är att ha stenkoll på alla inställningar. Vi har arbetat hårt med att hitta en bra matchning mellan upplösning och produktionshastighet, vi har rätt material och personalen har rätt kompetens.

Det finns potential för mer användning av 3d-skrivarteknik hos Unique Dental. Med tanke på den bredd i produktionen som finns hos företaget finns det i princip inga hinder för att tillverka produkter som bettskenor, proteser och förlagor.

– Nu testar vi till exempel att skriva ut i vaxmaterial för gjutning av stål till partiala protes , och vi står i startgroparna för att även testa biokompatibla material. Idag går det att skriva ut guider för implantatkirurgi, vilket vi tror blir en viktig produkt för tandläkarna i framtiden och något som ökar kvaliteten i denna typ av ingrepp.

Sedan flytten till de större lokalerna för par år sedan har Brendan Cox varit med och byggt en organisationsstruktur som skapar en optimalt arbetsflöde för både traditionella och digitala metoder samt den nya 3d-skrivarsatsningen.

– De digitala processernas framväxt bidrog till vårt förändringsarbete, det är ett område som växer mycket fort. Det handlar om alla digitala bilder, video och andra sätt att överföra information samt logistiken kring detta. Vi fick också chansen att tänka mer på framtida behov när vi genomförde våra förändringar. Allt är genomtänkt för den pågående digitaliseringen och tekniken får plats på ett annat sätt i huset nu.

– En stor del av jobben är fortfarande baserade på traditionella avtryck. Men det sker ett skifte där personalen får lära sig digitala verktyg och ta hand om digitala avtryck. Vi har också en bra åldersspridning, där många äldre medarbetare bidrar med stor erfarenhet, samtidigt som de har lärt sig att använda de digitala verktygen, avslutar Brendan Cox.

Hör Brendan Cox tala om Unique Dentals digitala satsningar och hur de arbetar med CAD/CAM, intraoral scanning och 3d-skrivare på konferensen 3dp Dental den 27 april på Kistamässan. Läs mer om konferensen här

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: