Här har 3d-skrivaren flyttat in på kliniken

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 5 april 2017

Björn Gjelvold är specialisttandläkare inom Oral Protetik på Folktandvården Malmö. Sedan fyra år tillbaka har han arbetat aktivt med att digitalisera sin klinik. Det har med åren blivit både 3d-skrivare och intraoral scanning, något som gjort kliniken mycket mer flexibel och självhushållande med några av de vanligen förekommande applikationerna, som temporära kronor och broar, modeller och kirurgiska guider.

– Jag startade med digitala avtryck 2013 och såg rätt omgående potentialen med att även använda 3d-skrivare i kombination med intraoral scanning, säger Björn Gjelvold.  2016 satsade vi på en mindre EnvisionTEC– skrivare och började därefter att skriva ut kirurgiska guider, provisorier och olika typer av modeller.

Idag finns det en uppsjö av 3d-skrivarleverantörer och många fler 3d-skrivarmodeller. De senaste åren har vi också sett en kraftig specialisering för just dentala utskrifter. Det innebär att många renodlade 3d-skrivarutvecklare lanserar anpassade dentalskrivare. I allt högre utsträckning ser vi också hur de traditionella dentalleverantörerna nu ger sig in på 3d-skrivarområdet. Trenden var tydlig på årets IDS-mässa i Köln, där bland annat Kulzer, Straumann, Dental Wings och Planmeca visade dentalskrivare. Med tanke på detta utbud, hur går man till väga för att hitta rätt 3d-skrivare till sin klinik?

– Mitt fokus var att hitta en skrivare med så många indikationsområden som möjligt, samt med ett bra utbud av dentala material, säger Björn Gjelvold. Jag tycker det är viktig att också se på företaget bakom 3d-skrivaren och hur mycket det satsar på tandvårdsmarknaden. Men självklart spelar också kvalitet, pris och produktionsvolym roll.

– Det gick faktisk förvånansvärt bra att komma igång, i det närmaste plug-n-play. Så klart hade vi en inkörningsperiod där vi körde en del tester för att vara säker på att våra utskriftsjobb var av högsta kvalitet. Min största utmaning har varit att fördjupa mig i 3d-scanning och kvalitetskontroll.

– Just nu kör vi i huvudsak tre material, ett för modeller, ett för kirurgiska guider och ett för provisoriska ersättningar. Det finns även andra material att tillgå, men för dessa blir produktions volymen för liten. Sedan har vi även en FDM-skrivare som vi kör PLA i för att skriva ut lite enklare modeller.

En av Björns grundteser har från starten varit att det kanske inte alltid blir billigare att skriva ut själv, men möjligheten leder till utveckling av vården och innovativa lösningar. De negativa sidorna har varit att materialen är dyra, att det krävs manuellt arbete för att förbereda filerna för utskrift och att man måste efterbehandla jobben.

– Att själva utskriften tar runt en timme spelar mindre roll, säger Björn Gjelvold. På senare tid har vi märkt att externa leverantörer av 3d-utskrifter har ökat sina leveranstider. Att på samma dag som avtrycket tas ha möjligheten att tillverka en viktig modell är en klar fördel och kortar ledtiderna för oss. Flexibilitet är också viktigt, vi kan göra sista minuten-ändringar och fort köra ut en ny utskrift om vi upptäcker något som måste förbättras innan det kan användas i en patientbehandling.

– Att ha en egen 3d-skrivare har också medfört ett mycket tätare och flexiblare samarbete med tandtekniker, något som jag tycker båda parter har utvecklats mycket genom.

I dagsläget har Björn skrivit ut studiemodeller, arbetsmodeller för tand- och implantatstöda konstruktioner, bettskenor, placeringsguider, kirurgiguider, tempkronor och  skelettdelar. Listan växer och det är inte alltid direkt kopplat till arbetet.

– Det händer att fantasin får utlopp och vi skriver ut lite roliga detaljer, säger BJörn Gjelvold. Jag har till exempel skrivit ut en doktorshatt i miniatyr till min kollega Jenö Kisch inför hans promovering till hedersdoktor.

För att förstå 3d-skrivarens roll på kliniken måste den ses som en del i ett arbetsflöde med andra digitala verktyg. Intraoral scanning är en nödvändig start som man kommer långt med. Men ibland behövs även CBCT-data, en CAD/CAM-lösning som har stöd för de applikationer man vill kunna skriva ut samt kompetens och resurser för detta arbete på kliniken.

– Vi använder oss just nu av 3Shapes Implant Studio för detta ändamål, säger Björn Gjelvold. Guidad kirurgi är i sig ingen nyhet, men utvecklingen av 3d-skivare ger nu tandläkare i mycket högre utsträckning möjlighet att tillverka sina egna guider. Det är något som jag misstänker kommer att öka framöver.

– Och att konvertera en röntgenundersökning till en 3d-modell och skriva ut en fysisk modell kan vara värdefullt även inför det lilla kirurgiska ingreppet.

– Det är absolut inte så att tandteknikern har fått mindre att göra, snarare tvärtom. I huvudsak har jag fokuserat på den temporära delen av tillverkning. När det kommer till programvara är ett tips att köra med samma som din tandtekniker, för vår del har det blivit 3Shapes programvara.

– Sedan har antalet samtal till min tekniker på Dental Syd har ökat kraftigt sedan vi skaffade CAD-program, 3d-skrivare och en fräsmaskin, avslutar Björn Gjelvold.


MER INFO
Specialisttandläkaren Björn Gjelvold är en av talarna på konferensen 3dp Dental den 27 april. Hör honom berätta om klinikens arbete med att skapa nya arbetsprocesser och spara tid med intraoral scanning, fräsning och 3d-skrivare.

 

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1