Med en ny snabb EOS P500 i maskinparken tar Prototal Industries sikte på volymproduktion med SLS i ännu större skala – och på ett hållbart sätt. I kikaren har bolaget även ett helt automatiserat produktionsflöde som utvecklas i nära samarbete med EOS.
Installationen av en EOS P500-maskin hos Prototal GTP i Ystad är den första i Norden. Sedan tidigare har företaget ett stort antal system med SLS-teknologi för industriell användning och det nya tillskottet kommer både komplettera och förstärka Prototals erbjudande med sin prestanda vad gäller produktionshastighet, noggrannhet och repeterbarhet.
– Det är en maskin som är speciellt framtagen för serietillverkning. Maskinen har en förbättrad processkontroll som ger en högre repeterbarhet och mindre toleransspridning i hela byggkammaren. Den producerar också detaljer med finare ytjämnhet, berättar Jan Löfving, vd för Prototal Industries.
Biobaserat plastmaterial
Prototalägda 1zu1 i Österrike har installerat två stycken EOS P500 och använder EOS PA12-material. Den nyinstallerade 3D-skrivaren i Ystad ska producera med ett nytt helt biobaserat polymermaterial från EOS som Prototal är testpilot för: PA11. Grunden i materialet är en vegetabilisk olja som är gjord på ricinfrön. Fördelarna är, förutom att det är biobaserat, att det till exempel är segt, flexibelt och med god kemikalietålighet. Framför allt ska det möjliggöra hållbar additiv tillverkning.
– Som en stor aktör vill vi gärna visa vägen när det gäller hållbarhet. Det finns också en stor efterfrågan på mer miljövänliga material, inte minst från fordonsindustrin, men även från annan tillverkande industri, säger Jan Löfving.
Optimera printern
Prototal använder sig redan av materialet, bland annat i Danmark och Storbritannien, men då i mer traditionella SLS-system främst för prototyptillverkning.
– Det passade oss perfekt att gå över till PA11 i och med investeringen av EOS P500 som verkligen är en state of the art-maskin för serieproduktion, säger Ronnie Petersson, försäljningschef på Prototal Industries.
Just nu pågår finjusteringar för att optimera användningen av materialet i printern. När det är klart räknar Prototal med att snabbt kunna få upp en stor volym i produktionen.
– Även om vi förstärker vår satsning på serietillverkning så innebär inte det att prototyptillverkningen försvinner. Det är två delar som kompletterar varandra, betonar Ronnie Pettersson.
Automatiserat flöde näst på tur
Framåt väntar fler investeringar när det gäller teknik och material för att kunna förfina företagets erbjudande. I dagsläget har Prototal Industries en maskinpark med över 80 professionella AM-system. Inom en snar framtid är tanken att införa ett helt automatiserat produktionsflöde, en riktig end-to-end-lösning. Ett intensivt samarbete pågår med EOS för att kunna ta fram en sådan lösning. Det handlar bland annat om att automatisera flera arbetsmoment med hjälp av robotar.
– Det ska vara möjligt att trycka på en knapp på kvällen och på morgonen när man kommer till jobbet så ska delen vara printad, efterbehandlad och packad, säger Ronnie Petersson.
– Den layout vi har i dag har inte det linjetänket, det är fortfarande mycket arbete som görs manuellt. Vi kommer att behöva ta fram en helt ny fabrikslayout för att effektivisera och optimera flödet, säger Jan Löfving.
Snabbare leveranser
För kundens del ska det innebära lägre kostnad per del, men också att tillverkningen kan ske betydligt snabbare.
– Vi tror mycket på 3D-printing som ett sätt att kunna skära ner företagens lagerhållning och leverera produkter just in time, säger Ronnie Petersson.
Anläggningarna i Ystad och i Danmark är först ut i denna omvandling som kommer att ske stegvis. Nyligen blev Prototal också första medlem i EOS nya partnernätverk för end-to-end-produktion inom additiv tillverkning, där syftet är ökad automation och serietillverkning.
Markus Glasser, Senior Vice President EMEA hos EOS, kommenterar samarbetet med Prototal så här:
– Prototal är den idealiska partnern för att gå in i serieproduktionslösningar med hög volym. Att skapa en digital cell för additiv tillverkning med en helt automatiserad och digitaliserad EOS P500 för en hållbar lösning är nästa steg. Det finns ett enormt behov och en press i branschen att omvandla sin produktion och sina produkter till att bli gröna – vårt hållbara PA 11-material kombinerat med EOS P500 är det perfekta första steget.
Fortsatt tillväxt
De investeringar och satsningar som görs är i linje med företagets uppsatta tillväxtmål att dubbla omsättningen fram till år 2024.
– Vi har säkrat yta på flera av våra anläggningar och byggt ut på vissa håll. Det är för att kunna stödja den tillväxt som vi räknar med att skapa. Det kommer ske både genom organisk tillväxt och genom fler förvärv, säger Jan Löfving.
EOS P500
Teknologi: SLS (Selective Laser Sintering).
Byggvolym: 500 x 330 x 400 millimeter.
Bygghastighet: 6,6 l/h. Utrustad med två kraftfulla 70-Wattslasrar.