BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Text:Roger Stormo
PUBLICERAD: 12 april 2024
3D-printing i metall med WAAM-processen. Foto: BMW

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.

WAAM erbjuder många fördelar jämfört med andra former av 3D-utskrift. Det är särskilt hastigheten, med avsättningshastigheter 15-20 gånger snabbare än pulverbäddsfusion (PBF). Processen är också fri från formbarhetsproblem och under rätt omständigheter kan det optimala förhållandet mellan vikt och styvhet hittas för ihåliga strukturer.

Allt detta gör att WAAM är av stort intresse för fordonsindustrin och BMW har redan börjat titta på det. Företaget testar för närvarande tekniken vid sin tillverkningsanläggning för AM i Oberschleißheim, Tyskland. BMW har forskat på WAAM sedan 2015 och etablerade en cell för tillverkning av testkomponenter 2021.

Lägre utsläpp

Ett exempel på en testdel är ett fjäderben, som normalt är tillverkat av pressgjuten aluminium.

– Redan i detta tidiga skede är det klart att WAAM-processen kan resultera i lägre utsläpp i produktionsprocessen, säger Jens Ertel, chef för BMW Additive Manufacturing, i ett pressmeddelande.

– Komponenternas lägre vikt, deras fördelaktiga materialanvändningsförhållanden och möjligheten att använda förnybar energi gör att komponenterna kan produceras mer effektivt.

Bredare svetsfogar i WAAM-processen resulterar i vågiga ytor och kräver därför efterbehandling på kritiska områden. Men BMW-ingenjörer fann också att WAAM-delar tål höga belastningar, inklusive cykliska belastningar, utan någon ytbehandling. Detta beror naturligtvis på optimerade processparametrar, som kräver noggrann koordinering mellan svetsprocessen och robotbaneplanering.

Generativ design

BMW:s lösning på den extra komplexiteten som kommer med att använda WAAM är en annan ny teknik: generativ design. Tvärvetenskapliga team tar fram specifika designkrav som sedan matas in i evolutionära algoritmer som producerar nya komponentdesigner.

Du kan läsa mer om WAAM-tekniken här.

– Det är imponerande att se hur WAAM-tekniken har utvecklats från forskning till att bli ett flexibelt verktyg för att inte bara testa komponenter, utan även komponenter till serieproduktion, säger Karol Virsik, chef för BMW Group Vehicle Research.

– Genom att använda generativa designmetoder kan vi fullt ut utnyttja designfriheten och därmed teknikens potential. Det var otänkbart för bara några år sedan.

Storlek och hastighet två fördelar

Olika additiva tillverkningsprocesser konkurrerar inte nödvändigtvis med varandra, utan bör ses som komplementära. Till exempel kommer laserstrålesmältning fortfarande att vara mer fördelaktigt än WAAM-processen när det gäller den högsta detaljupplösningsnivån. Men när det gäller komponentens möjliga storlek och avsättningshastigheten är tillverkning med WAAM överlägsen.

BMW Group planerar initialt centraliserad WAAM-produktion av komponenter i Oberschleißheim, i framtiden är produktion på andra platser och användning av tekniken från leverantörer också möjlig. Dessutom kan det till och med vara tänkbart att producera enskilda komponenter direkt på löpande band med denna process och att producera olika delar utan nya verktyg, helt enkelt genom att byta mjukvara. Hållbarheten kan också förbättras ytterligare genom att öka användningen av återvunna metaller.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage