Wohlers sätter servicebyråerna under lupp

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 augusti 2015
Terry Wohlers, vd, Wohlers Associates.
Terry Wohlers, vd, Wohlers Associates.

En ny rapport från analysföretaget Wohlers Associates tar upp läget och utvecklingen för servicebyråerna. Underlaget till rapporten kommer från en årlig undersökning och i år deltar 87 servicebyråer från 23 länder världen över. Undersökningen gäller verksamhetsåret 2014.

Rapporten visar att en tydlig majoritet, 89 procent, av servicebyråerna ser tillväxt i sin huvudsakliga verksamhet, alltså 3d-printtillverkade komponenter. Sett över fem år har ett genomsnitt på över 80 procent sett en ökad omsättning, vilket indikerar en stabil industrinisch.

Den genomsnittliga tillväxttakten för servicebyråerna ökade förra året till 33 procent. Siffran korrelerar med den globala 3d-printutvecklingen som förra året låg på 35,3 procent. Efter en dipp 2012-2013 ser det nu ut som om ökningen kan hålla sig på runt 30 procent årligen.

En mer detaljerad bild av servicebyråerna visar att 12 procent av de medverkande företag uppger att de sett en tillväxt på över 100 procent. Endast tio procent uppgav att omsättningen sjönk förra året.

När det gäller applikationer och produkttyper visar rapporten att funktionsprototyper, slutprodukter och monterbara prototyper fortfarande är de komponenter som produceras mest av servicebyråerna. Siffrorna för dessa tre områden har varit konstant de senaste åren.

Slutprodukter är ett av de snabbast växande områden när allt fler företag ser möjligheterna med att 3d-printa komponenter som ska ingå i produkter som ska gå till kund. Den genomsnittliga tillväxten förra året för slutprodukter låg på 20,9 procent. År 2013 låg siffran på 19,9 procent och 2012 på 16,9 procent. Enligt Wohlers kommer tillväxten att fortsätta att öka även om än från låga nivåer.

Servicebyråerna erbjuder sällan endast 3d-printning. Wohlers har under elva års tid kartlagt utvecklingen för kringtjänster som 3d-scanning, CAD-konstruktion, fräsning och gjutning. Förvånande nog visar rapporten att 3d-scanning och så kallad reverse engineering sjönk från 61 procent år 2013 till 53 procent förra året. Endast 27 procent av de medverkande företagen erbjuder formsprutning och siffran sjunker sett över en fyraårsperiod.

På frågan om vilka industrinischer man servar sticker konsumentprodukter och fordonsindustrin ut på vardera 19,8 procent, även om siffran är sjunkande för konsumentprodukter. Rymd- och flygindustrin är snabbväxaren. Förra året hoppade den upp till 14,6 procent, från att ha legat rätt konstant på 10 procent under fyra års tid. Både medicinteknik och dental sjönk något.

Om vi ser närmare på maskinparken så är 3D Systems den främsta leverantören till servicebyråerna. 36 procent av den utrustning som de använder kommer från 3D Systems. Siffran verkar dock sjunka, 2012 och 2013 låg den på 45 procent. Fler system och fler leverantörer gör att konkurrensen hårdnar. Stratasys andel ligger på 29 procent och EOS på 21 procent, vilket är en uppgång från 18 procent år 2013. Kategorin övrig utrustning ligger på 14 procent och innefattar egenutvecklade lösningar samt maskiner från Arcam, Aspect, Concept Laser, DM3D, Envisiontec, ExOne, Mcor, SLM Solutions, Solidscape, Voxeljet och Xi’an Bright Laser Technologies.

Det investerades rejält förra året. 69 procent har uppgett att de köpte maskiner år 2014. För fem år sedan, 2009, var det bara 22 procent som investerade i ny utrustning. 17 procent köpte ett EOS P-system, 16 procent en EOS M. 16 procent investerade i FDM-teknik från Stratasys, medan14 procent köpte SLA-teknik från 3D Systems. 7 procent valde Stratasys polyjetteknik och 5 procent satsade på binder jetting-teknik från 3D Systems. I kategorin övrigt, på 25 procent, ingår lösningar från företag som Arcam, Aspect, Concept Laser, DM3D, Envisiontec, ExOne, Mcor, SLM Solutions, Solidscape, Voxeljet och Xi’an Bright Laser Technologies.

Den teknik som otvetydigt drar in mest pengar till företaget är SLA-teknik från 3D Systems. 31 procent av de medverkande företagen svarar att SLA är deras viktigaste teknik för intjäningen. EOS P (polymer) hamnar på andra plats på 19 procent och Stratasys FDM på tredje plats med 15,5 procent. EOS M (metall) ligger på 9,5 procent, medan Stratasys polyjet-teknik och 3D Systems binder jetting-teknik får vardera 3,6 procent.

På frågan om vilken utrustning/teknik man gärna vill investera i toppar EOS P på 20,5 procent, tätt följt av EOS M på 19,2 procent. Det är en anmärkningsvärd siffra att runt 40 procent av de medverkande har en EOS-lösning på sin önskelista. Det är också en rejäl uppgång jämfört med 2013, då EOS M och EOS P hamnade på 27,8 procent. SLA från 3D Systems hamnade på 13, 7 procent, Concept Laser och SLS från 3D Systems på vardera 8,2 procent, medan FDM från Stratasys får 6,8 procent. 4,1 procent uppger att de gärna investerar i teknik från SLM Solutions. Kategorin övrigt, på 19,2 procent, återfinns metallmaskiner från Arcam, Optomec, 3D Systems och Renishaw. Det tyder på att allt fler servicebyråer i allt högre takt kommer att investera i metallteknik.

Läs vidare

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Får dryga böter för patentintrång

3D-skrivartillverkaren Markforged har ålagts att betala Continuous Composites 17,34 miljoner dollar som en del av en patentprocess som inleddes 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

Senaste nytt

Offentligt 3D-skrivarskåp ska få fler att upptäcka tekniken

Entreprenören Rasmus Jansson har tagit konceptet print on demand till en ny nivå. I ett pilotprojekt har han placerat ut en FDM-3D-skrivare som vem som helst kan boka och använda.
3Demandic

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Hon är ny chef för RISE AM-center

Marie-Louise Bergholt är från och med april ny verksamhetsledare för RISE Applikationscenter för additiv tillverkning. Hennes viktigaste arbetsuppgift blir att skala upp industrialiseringen av AM ytterligare.
RISE center

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM