En ny rapport från analysföretaget Wohlers Associates tar upp läget och utvecklingen för servicebyråerna. Underlaget till rapporten kommer från en årlig undersökning och i år deltar 87 servicebyråer från 23 länder världen över. Undersökningen gäller verksamhetsåret 2014.
Rapporten visar att en tydlig majoritet, 89 procent, av servicebyråerna ser tillväxt i sin huvudsakliga verksamhet, alltså 3d-printtillverkade komponenter. Sett över fem år har ett genomsnitt på över 80 procent sett en ökad omsättning, vilket indikerar en stabil industrinisch.
Den genomsnittliga tillväxttakten för servicebyråerna ökade förra året till 33 procent. Siffran korrelerar med den globala 3d-printutvecklingen som förra året låg på 35,3 procent. Efter en dipp 2012-2013 ser det nu ut som om ökningen kan hålla sig på runt 30 procent årligen.
En mer detaljerad bild av servicebyråerna visar att 12 procent av de medverkande företag uppger att de sett en tillväxt på över 100 procent. Endast tio procent uppgav att omsättningen sjönk förra året.
När det gäller applikationer och produkttyper visar rapporten att funktionsprototyper, slutprodukter och monterbara prototyper fortfarande är de komponenter som produceras mest av servicebyråerna. Siffrorna för dessa tre områden har varit konstant de senaste åren.
Slutprodukter är ett av de snabbast växande områden när allt fler företag ser möjligheterna med att 3d-printa komponenter som ska ingå i produkter som ska gå till kund. Den genomsnittliga tillväxten förra året för slutprodukter låg på 20,9 procent. År 2013 låg siffran på 19,9 procent och 2012 på 16,9 procent. Enligt Wohlers kommer tillväxten att fortsätta att öka även om än från låga nivåer.
Servicebyråerna erbjuder sällan endast 3d-printning. Wohlers har under elva års tid kartlagt utvecklingen för kringtjänster som 3d-scanning, CAD-konstruktion, fräsning och gjutning. Förvånande nog visar rapporten att 3d-scanning och så kallad reverse engineering sjönk från 61 procent år 2013 till 53 procent förra året. Endast 27 procent av de medverkande företagen erbjuder formsprutning och siffran sjunker sett över en fyraårsperiod.
På frågan om vilka industrinischer man servar sticker konsumentprodukter och fordonsindustrin ut på vardera 19,8 procent, även om siffran är sjunkande för konsumentprodukter. Rymd- och flygindustrin är snabbväxaren. Förra året hoppade den upp till 14,6 procent, från att ha legat rätt konstant på 10 procent under fyra års tid. Både medicinteknik och dental sjönk något.
Om vi ser närmare på maskinparken så är 3D Systems den främsta leverantören till servicebyråerna. 36 procent av den utrustning som de använder kommer från 3D Systems. Siffran verkar dock sjunka, 2012 och 2013 låg den på 45 procent. Fler system och fler leverantörer gör att konkurrensen hårdnar. Stratasys andel ligger på 29 procent och EOS på 21 procent, vilket är en uppgång från 18 procent år 2013. Kategorin övrig utrustning ligger på 14 procent och innefattar egenutvecklade lösningar samt maskiner från Arcam, Aspect, Concept Laser, DM3D, Envisiontec, ExOne, Mcor, SLM Solutions, Solidscape, Voxeljet och Xi’an Bright Laser Technologies.
Det investerades rejält förra året. 69 procent har uppgett att de köpte maskiner år 2014. För fem år sedan, 2009, var det bara 22 procent som investerade i ny utrustning. 17 procent köpte ett EOS P-system, 16 procent en EOS M. 16 procent investerade i FDM-teknik från Stratasys, medan14 procent köpte SLA-teknik från 3D Systems. 7 procent valde Stratasys polyjetteknik och 5 procent satsade på binder jetting-teknik från 3D Systems. I kategorin övrigt, på 25 procent, ingår lösningar från företag som Arcam, Aspect, Concept Laser, DM3D, Envisiontec, ExOne, Mcor, SLM Solutions, Solidscape, Voxeljet och Xi’an Bright Laser Technologies.
Den teknik som otvetydigt drar in mest pengar till företaget är SLA-teknik från 3D Systems. 31 procent av de medverkande företagen svarar att SLA är deras viktigaste teknik för intjäningen. EOS P (polymer) hamnar på andra plats på 19 procent och Stratasys FDM på tredje plats med 15,5 procent. EOS M (metall) ligger på 9,5 procent, medan Stratasys polyjet-teknik och 3D Systems binder jetting-teknik får vardera 3,6 procent.
På frågan om vilken utrustning/teknik man gärna vill investera i toppar EOS P på 20,5 procent, tätt följt av EOS M på 19,2 procent. Det är en anmärkningsvärd siffra att runt 40 procent av de medverkande har en EOS-lösning på sin önskelista. Det är också en rejäl uppgång jämfört med 2013, då EOS M och EOS P hamnade på 27,8 procent. SLA från 3D Systems hamnade på 13, 7 procent, Concept Laser och SLS från 3D Systems på vardera 8,2 procent, medan FDM från Stratasys får 6,8 procent. 4,1 procent uppger att de gärna investerar i teknik från SLM Solutions. Kategorin övrigt, på 19,2 procent, återfinns metallmaskiner från Arcam, Optomec, 3D Systems och Renishaw. Det tyder på att allt fler servicebyråer i allt högre takt kommer att investera i metallteknik.