Autodesk utvecklar programvara för stora komponenter

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 mars 2016

autodesk_project_escher

Project Escher är ett nytt initiativ från Autodesk i syfte att utveckla programvara specifikt för 3d-skrivarproduktion med fokus på stora komponenter med hög produktionshastighet.

Enkelt uttryckt handlar Project Escher om att knyta samman flera 3d-skrivare i ett kluster som kan arbeta på större komponenter utan att förlora i produktionshastighet. Dessa binds samman och kontrolleras av en ”intelligent” programvara. Det ska dock poängteras att det inte handlar om 3d-skrivare från Autodesk. Företaget kommer endast att förse användare med programvaran.

Det främsta syftet med Project Escher är att lösa den klassiska utmaningen i 3d-skrivarvärlden – att utskriftshastigheten sjunker i takt med storleken eller kompexiteten i de komponenter som ska produceras. Problematiken är en av de stora flaskhalsarna för en mer utbredd användning av 3d-skrivarteknik.

Autodesk föreställer sig ett slags löpande band-princip där flera 3d-skrivare eller skrivhuvuden producerar sin bit av en komponent. Allting övervakas och kontrolleras av programvara. Ju fler skrivhuvuden, desto högre produktionshastighet.

Programvaran partitionerar också en komponent i mindre bitar och skickar datat till olika 3d-skrivare i ett kluster. Den 3d-skrivarteknik man valt för Project Escher är FDM, eller extruderingsteknik, som det också kallas.

Teamet bakom Project Escher hoppas att kunna släppa en lösning av programvaran redan nästa år.

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1