Autodesk utvecklar programvara för stora komponenter

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 mars 2016

autodesk_project_escher

Project Escher är ett nytt initiativ från Autodesk i syfte att utveckla programvara specifikt för 3d-skrivarproduktion med fokus på stora komponenter med hög produktionshastighet.

Enkelt uttryckt handlar Project Escher om att knyta samman flera 3d-skrivare i ett kluster som kan arbeta på större komponenter utan att förlora i produktionshastighet. Dessa binds samman och kontrolleras av en ”intelligent” programvara. Det ska dock poängteras att det inte handlar om 3d-skrivare från Autodesk. Företaget kommer endast att förse användare med programvaran.

Det främsta syftet med Project Escher är att lösa den klassiska utmaningen i 3d-skrivarvärlden – att utskriftshastigheten sjunker i takt med storleken eller kompexiteten i de komponenter som ska produceras. Problematiken är en av de stora flaskhalsarna för en mer utbredd användning av 3d-skrivarteknik.

Autodesk föreställer sig ett slags löpande band-princip där flera 3d-skrivare eller skrivhuvuden producerar sin bit av en komponent. Allting övervakas och kontrolleras av programvara. Ju fler skrivhuvuden, desto högre produktionshastighet.

Programvaran partitionerar också en komponent i mindre bitar och skickar datat till olika 3d-skrivare i ett kluster. Den 3d-skrivarteknik man valt för Project Escher är FDM, eller extruderingsteknik, som det också kallas.

Teamet bakom Project Escher hoppas att kunna släppa en lösning av programvaran redan nästa år.

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1