Autodesk utvecklar programvara för stora komponenter

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 mars 2016

autodesk_project_escher

Project Escher är ett nytt initiativ från Autodesk i syfte att utveckla programvara specifikt för 3d-skrivarproduktion med fokus på stora komponenter med hög produktionshastighet.

Enkelt uttryckt handlar Project Escher om att knyta samman flera 3d-skrivare i ett kluster som kan arbeta på större komponenter utan att förlora i produktionshastighet. Dessa binds samman och kontrolleras av en ”intelligent” programvara. Det ska dock poängteras att det inte handlar om 3d-skrivare från Autodesk. Företaget kommer endast att förse användare med programvaran.

Det främsta syftet med Project Escher är att lösa den klassiska utmaningen i 3d-skrivarvärlden – att utskriftshastigheten sjunker i takt med storleken eller kompexiteten i de komponenter som ska produceras. Problematiken är en av de stora flaskhalsarna för en mer utbredd användning av 3d-skrivarteknik.

Autodesk föreställer sig ett slags löpande band-princip där flera 3d-skrivare eller skrivhuvuden producerar sin bit av en komponent. Allting övervakas och kontrolleras av programvara. Ju fler skrivhuvuden, desto högre produktionshastighet.

Programvaran partitionerar också en komponent i mindre bitar och skickar datat till olika 3d-skrivare i ett kluster. Den 3d-skrivarteknik man valt för Project Escher är FDM, eller extruderingsteknik, som det också kallas.

Teamet bakom Project Escher hoppas att kunna släppa en lösning av programvaran redan nästa år.

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858