Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 11 oktober 2023
Uppgraderingen omfattar Ultimakers 3D-skrivare i S-serien. Foto: Pressbild

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.

Med den senaste versionen av Cura 5.5 är en betaversion men den är tillgänglig för alla användare av S-serien som printar med Ultimakers material.

Ultimaker betonar i ett pressmeddelande att det inte enbart handlar om ökad hastighet utan att uppgraderingen innebär snabbare utskrifter utan att tumma på kvaliteten eller öka antalet fel. Tillverkaren lovar att utskrifter kan slutföras på upp till halva tiden, utan någon försämring när det gäller tillförlitlighet eller kvalitet.

Ett praktiskt exempel är en del som printats med PETG på en Ultimaker S5 med en AA 0.4 millimeters print core. Med Cura 5.4 hade tagit två dagar och 35 minuter att skriva ut denna del, men med Cura 5.5 tar det istället bara en dag, sju timmar och 19 minuter med samma material, extruder och skrivare.

Detta är möjligt eftersom Ultimaker har optimerat printhastigheten för yttre/inre väggar, stödstrukturer och andra linjer. Det har även att göra med att insidan av väggarna tidigare printades diagonalt i en sicksackrörelse, medan skrivhuvudet nu istället skriver ut långa jämna linjer och därför kan nå högre hastigheter.

Hur stor hastighetsökningen kan bli beror dock på material, storlek på munstycket och vilken modell som används. Störst skillnad märker användare som skriver ut stora delar och som printar flera delar samtidigt. Ultimaker lanserar också ett ”Speed Kit” med 0.8 millimeters print cores för att uppnå de snabbaste resultaten.

I Sverige säljs Ultimaker bland annat av 3DVerkstan och Protech Nordic.

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Mjukvara ska lösa flaskhalsar i arbetsflödet

EOS fördjupar samarbetet med nTopology, som utvecklar designmjukvara, för att möjliggöra enkel överföring av stora filer i arbetsflödet inom additiv tillverkning. 
EOS-nTopology

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC