Säkrare cykeltur med 3d-printad hjälm

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 18 augusti 2020
HEXR använder additiv tillverkning för att ta fram individanpassade cykelhjälmar. Foto: Pressbild
Via en app kan vem som helst skanna sitt huvud och beställa en individanpassad hjälm. Foto: Pressbild

Londonbaserade HEXR producerar 3d-printade cykelhjälmar som utformas efter individens huvud. Företaget, som använder EOS 3d-skrivarteknik, ska enligt HEXR:s vd Markus Glasser betyda säkrare cykelhjälmar.

Först skannas huvudet via en app i mobiltelefonen. Därefter 3d-printas en skräddarsydd hjälm med EOS 3d-skrivarteknik i ett växtbaserat polyamidmaterial från Arkema. Sedan byggs alla delar ihop – bland annat den inre strukturen, yttre skalet och hakremmen. För att individanpassa produkten ytterligare finns möjligheten att välja gravyr eller en annan färg på skalet.

Säkrare hjälmar
Delarna som byggs samman. Överst syns skalet, därefter den 3d-printade innerstrukturen och nederst hakremmen.
Delarna som byggs samman. Överst syns det yttre skalet, därefter den 3d-printade inre strukturen och nederst hakremmen. Foto: Pressbild

Enligt James Cook som är vd på HEXR möjliggör 3d-skrivartekniken stora förbättringar inom hjälmteknologin i jämförelse med traditionella hjälmar. Henry Neilson, IT-chef tillägger:

– Med den här teknologin har vi en säker och väldigt effektiv lösning som inte kräver någon förfinansiering av produkterna eller överproduktion. På så vis kan vi helt och hållet fokusera på våra nyckelkompetenser och vara trygga med att vi har en välfungerande produktionsprocess.

Företag bidrar

Arkema är företaget som bidrar med polyamid 11 som görs av förnybar ricinolja.

– Bönorna odlas på under ett år till skillnad från de miljoner år som krävs för fossila råmaterial. Att hjälpa nästa generations entreprenörer att lyfta den här tekniken genom ansvarsfullt tillverkade innovationer är kärnan i vår medutvecklingsstrategi, säger Adrien Lapeyre, marknadsansvarig för 3d-printing globalt på Arkema.

Även Siemens bidrar till EOS och HEXR med sin digitala portfölj. Genom att kombinera simuleringar, designoptimering och produktions-scenarion på ett automatiserat har Siemens kunnat förutspå och reducera kostnaden per del markant, skriver EOS i ett pressmeddelande.

”Vi ser flera liknande exempel”

– Vi är väldigt glada över att kunna stötta HEXR med vår industriella 3d-skrivarteknik som passar deras affärsmodell och produkter. Tillsammans med ett snabbväxande nätverk av partners som Siemens och Arkema möjliggör vi en digitaliserad och distribuerad tillverkningsprocess med högkvalitativa delar som kan 3d-printas var som helst, on-demand och anpassat efter våra kunders krav, säger Markus Glasser, Senior vd på EOS i Europa, Mellanöstern och Afrika och fortsätter:

HEXR är ett exempel på en mer flexibel försörjningskedja och visar produktionsteknik i action. Vi ser nu flera liknande exempel dyka upp inom andra industrier.

Individanpassad och 3d-printad, inre struktur till cykelhjälm.
Individanpassad och 3d-printad, inre struktur till cykelhjälm. Foto: Pressbild

Läs vidare

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Får dryga böter för patentintrång

3D-skrivartillverkaren Markforged har ålagts att betala Continuous Composites 17,34 miljoner dollar som en del av en patentprocess som inleddes 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

Senaste nytt

Positiva resultat om negativa hälsoeffekter

Nyligen avslutades HÄMAT, världens största studie om hur additiv tillverkning påverkar hälsan. Det viktigaste resultatet: att det inte tycks finnas några särskilda negativa hälsokonsekvenser.
Pelle Mellin

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Offentligt 3D-skrivarskåp ska få fler att upptäcka tekniken

Entreprenören Rasmus Jansson har tagit konceptet print on demand till en ny nivå. I ett pilotprojekt har han placerat ut en FDM-3D-skrivare som vem som helst kan boka och använda.
3Demandic

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings