AI öppnar nya dörrar för 3D-printing

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 januari 2024
En användare av MultiSlice-programvaran. Foto: Quantica

Det Berlin-baserade startup-bolaget Quantica har tillkännagivit integrationen av MultiSlice, en ny AI-baserad programvara till sin 3D-utskriftsteknologi NovoJet.

Quanticas 3D-skrivare, NovoJet OPEN, lanserades på Formnext 2023 och har företagets egenutvecklade NovoJet inkjet-skrivhuvuden. Tillverkade av inkjet-teknikutvecklaren Xaar genom ett kommersiellt partnerskap, erbjuder dessa skrivhuvuden omfattande funktionell materialkompatibilitet. Detta inkluderar material med bland annat ultrahög viskositet, hög partikelbelastning och stor partikelstorlek.

Dessa funktioner sägs vara ”oöverträffade” av andra bläckstrålebaserade skrivhuvuden på marknaden. Dessutom tillåter Quanticas nya 3D-skrivare användare att kombinera funktionella material, på voxelnivå, för att tillverka delar av flera material i ett enda 3D-utskriftsjobb.

Simulering av 3D-modeller

Men med trenden att 3D-utskrift går mot fler och fler skrivhuvuden, börjar befintlig programvara begränsa hårdvarans potential. Problemet med vilket material som ska läggas i vilken voxel blir allt svårare.

– Det är därför det krävs ett radikalt nytt tillvägagångssätt baserat på banbrytande forskning och modern mjukvaruteknik, såsom differentierbar beräkning och maskininlärning, för att driva framtidens skrivare, säger Tobias Rittig, Chief Technology Officer för Additive Appearance på Quantica i ett uttalande.

Detta har lett till utvecklingen av en ny AI-baserad mjukvara som sägs erbjuda tillförlitlig simulering av 3D-modeller och göra det möjligt för användare att exakt tillverka delar för slutanvändning i multimaterial.

En 3D-bild av en 3D-printer: NovoJet OPEN 3D från Quantica.
Avancerade algoritmer

Den första NovoJet OPEN 3D-skrivaren levereras under första kvartalet i år och kommer att utrustas med MultiSlice. Denna nya mjukvara för hantering och skärning av konstruktioner kommer att göra det möjligt för användare att simulera och replikera både formen och funktionaliteten hos 3D-utskrivna delar.

Enligt Quantica använder MultiSlice avancerade algoritmer och AI för att skapa mycket exakta förutsägelser av 3D-modeller. Dessa funktioner har utvecklats av datorgrafikexperter vid fakulteten för matematik och fysik vid Charles University.

Inför framtiden planerar Quanitica och Additive Appearance nu att utveckla NovoJet OPEN-teknologin för att uppnå större kontroll över fysiska egenskaper på voxelnivå. Dessa kommer att omfatta mekaniska egenskaper, såsom flexibilitet och konduktivitet, och visuella egenskaper såsom färg.

– Båda våra företag, som förkroppsligar flexibiliteten hos startups, går samman för att omdefiniera potentialen för 3D-materialjetting. I ett landskap där funktionell, multi-material-3D-utskrift saknar tillräcklig programvara, är vi glada över att samarbeta med ett team som utnyttjar moderna metoder för att utveckla komplex mjukvara, säger Grace Chang, Quanticas chef för produkthantering.

– Vårt samarbetsmål är att utnyttja dessa framsteg och göra funktionell 3D-utskrift med flera material mer tillgänglig, effektiv och anpassningsbar, säger hon.

Fler satsar på AI

MultiSlice är dock inte ensam i AI-landskapet när det kommer till programvara för 3D-utskriftsindustrin. Nyligen presenterade mjukvaruföretaget Castor en ny AI-driven programvara som automatiskt kan konvertera 2D-ritningar till en simulerad 3D-modell. Detta sägs göra övergången från 2D-ritningar till 3D-utskrift effektiv, snabbare och mer tillgänglig.

Mjukvaran erbjuder en snabb geometrisk analys, med hänsyn till materialegenskaper, kostnadseffektivitet och fördelar med digitala leveranskedjor. Som sådan förenklade Castors nya mjukvara urvalsprocessen för lämpliga delar inom några sekunder.

Annars har Metafold också nyligen meddelat en uppdatering för sin egenutvecklade mjukvara. Dessa nya funktioner inkluderar komprimeringssimulering, konform mappning för gitterstrukturer och ändringar av både användargränssnittet (UI) och API.

Uppdateringarna sägs förbättra tillgängligheten till design för additiv tillverkning (DfAM), vilket främjar bredare acceptans av 3D-utskrift och låg vikt jämfört med konventionella tillverkningsmetoder.

Text: Roger Stormo

Läs vidare

Krones printar delar och reservdelar med Ultimaker

Krones är en ledande tillverkare av kompletta system för bryggerier, dryckestillverkare och livsmedelstillverkare. De har slagit sig ihop med Ultimaker för att 3D-printa både delar och reservdelar till sina produktionslinjer.
krones1

AM Research tror på ökning med 30 procent

Marknaden för 3D-printing nådde 3,45 miljarder dollar under andra kvartalet 2024, en tillväxt på 8,4 procent jämfört med föregående år. AM Research har nu publicerat insikter och analyser av siffrorna för perioden. De tror att försäljningen av 3D-skrivare kommer att öka med 30 procent 2025.
AM Research 2

"Molnig prognos" i AM-branschen

Inför årets upplaga av Formnext höll arrangören Mesago Messe Frankfurt den 10 oktober ett digitalt event för att ge både en lägesrapport om branschen, men även informera om vad besökarna kan förvänta sig av årets mässa.
Formnext 1 ver 2

Stor fabrik för 3D-printade livsmedel invigd

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Senaste nytt

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Krones printar delar och reservdelar med Ultimaker

Krones är en ledande tillverkare av kompletta system för bryggerier, dryckestillverkare och livsmedelstillverkare. De har slagit sig ihop med Ultimaker för att 3D-printa både delar och reservdelar till sina produktionslinjer.
krones1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt