AI öppnar nya dörrar för 3D-printing

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 januari 2024
En användare av MultiSlice-programvaran. Foto: Quantica

Det Berlin-baserade startup-bolaget Quantica har tillkännagivit integrationen av MultiSlice, en ny AI-baserad programvara till sin 3D-utskriftsteknologi NovoJet.

Quanticas 3D-skrivare, NovoJet OPEN, lanserades på Formnext 2023 och har företagets egenutvecklade NovoJet inkjet-skrivhuvuden. Tillverkade av inkjet-teknikutvecklaren Xaar genom ett kommersiellt partnerskap, erbjuder dessa skrivhuvuden omfattande funktionell materialkompatibilitet. Detta inkluderar material med bland annat ultrahög viskositet, hög partikelbelastning och stor partikelstorlek.

Dessa funktioner sägs vara ”oöverträffade” av andra bläckstrålebaserade skrivhuvuden på marknaden. Dessutom tillåter Quanticas nya 3D-skrivare användare att kombinera funktionella material, på voxelnivå, för att tillverka delar av flera material i ett enda 3D-utskriftsjobb.

Simulering av 3D-modeller

Men med trenden att 3D-utskrift går mot fler och fler skrivhuvuden, börjar befintlig programvara begränsa hårdvarans potential. Problemet med vilket material som ska läggas i vilken voxel blir allt svårare.

– Det är därför det krävs ett radikalt nytt tillvägagångssätt baserat på banbrytande forskning och modern mjukvaruteknik, såsom differentierbar beräkning och maskininlärning, för att driva framtidens skrivare, säger Tobias Rittig, Chief Technology Officer för Additive Appearance på Quantica i ett uttalande.

Detta har lett till utvecklingen av en ny AI-baserad mjukvara som sägs erbjuda tillförlitlig simulering av 3D-modeller och göra det möjligt för användare att exakt tillverka delar för slutanvändning i multimaterial.

En 3D-bild av en 3D-printer: NovoJet OPEN 3D från Quantica.
Avancerade algoritmer

Den första NovoJet OPEN 3D-skrivaren levereras under första kvartalet i år och kommer att utrustas med MultiSlice. Denna nya mjukvara för hantering och skärning av konstruktioner kommer att göra det möjligt för användare att simulera och replikera både formen och funktionaliteten hos 3D-utskrivna delar.

Enligt Quantica använder MultiSlice avancerade algoritmer och AI för att skapa mycket exakta förutsägelser av 3D-modeller. Dessa funktioner har utvecklats av datorgrafikexperter vid fakulteten för matematik och fysik vid Charles University.

Inför framtiden planerar Quanitica och Additive Appearance nu att utveckla NovoJet OPEN-teknologin för att uppnå större kontroll över fysiska egenskaper på voxelnivå. Dessa kommer att omfatta mekaniska egenskaper, såsom flexibilitet och konduktivitet, och visuella egenskaper såsom färg.

– Båda våra företag, som förkroppsligar flexibiliteten hos startups, går samman för att omdefiniera potentialen för 3D-materialjetting. I ett landskap där funktionell, multi-material-3D-utskrift saknar tillräcklig programvara, är vi glada över att samarbeta med ett team som utnyttjar moderna metoder för att utveckla komplex mjukvara, säger Grace Chang, Quanticas chef för produkthantering.

– Vårt samarbetsmål är att utnyttja dessa framsteg och göra funktionell 3D-utskrift med flera material mer tillgänglig, effektiv och anpassningsbar, säger hon.

Fler satsar på AI

MultiSlice är dock inte ensam i AI-landskapet när det kommer till programvara för 3D-utskriftsindustrin. Nyligen presenterade mjukvaruföretaget Castor en ny AI-driven programvara som automatiskt kan konvertera 2D-ritningar till en simulerad 3D-modell. Detta sägs göra övergången från 2D-ritningar till 3D-utskrift effektiv, snabbare och mer tillgänglig.

Mjukvaran erbjuder en snabb geometrisk analys, med hänsyn till materialegenskaper, kostnadseffektivitet och fördelar med digitala leveranskedjor. Som sådan förenklade Castors nya mjukvara urvalsprocessen för lämpliga delar inom några sekunder.

Annars har Metafold också nyligen meddelat en uppdatering för sin egenutvecklade mjukvara. Dessa nya funktioner inkluderar komprimeringssimulering, konform mappning för gitterstrukturer och ändringar av både användargränssnittet (UI) och API.

Uppdateringarna sägs förbättra tillgängligheten till design för additiv tillverkning (DfAM), vilket främjar bredare acceptans av 3D-utskrift och låg vikt jämfört med konventionella tillverkningsmetoder.

Text: Roger Stormo

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1