Alstom Sverige satsar på AM för reparationer

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 maj 2024
Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige och Maja Rapp, vd Tåg i Bergslagen. Foto: Pressbild

Transportföretaget Alstom har varit tidigt ute med att använda additiv tillverkning. Nu kommer tekniken även att användas i Sverige genom ett nytt samarbetsavtal.

Avtalet är mellan Tåg i Bergslagen (TiB) och Alstoms Innovation Station i Stockholm, som etablerades 2023 med syftet att föra interna innovationsprojekt till marknaden både lokalt och internationellt. Initiativet är unikt eftersom det är första gången som ett europeiskt företag samarbetar med Alstoms innovationsstation.

– Det här samarbetet är en del av vår ambition att alltid ligga i framkant när det gäller teknikutveckling. Genom att kombinera våra innovativa förmågor med Tåg i Bergslagens expertis, kan vi utveckla järnvägslösningar för framtiden och bidra till en ännu mer hållbar och effektiv järnvägstrafik, säger Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige.

Det tvååriga samarbetet ska utforska och utveckla nya teknologier för att förändra järnvägsindustrin, enligt ett pressmeddelande från Alstom. Det har fyra olika fokusområden där additiv tillverkning för att understödja underhållsarbete och reparationer är ett av dem.

De övriga tre fokusområdena är: djurdetektion och avvärjning runt järnvägsspåren, datainsamling, dataanalys och AI för att optimera drift och förbättra underhållseffektivitet samt utforska och utveckla ny teknik för passagerarinformationssystem.

3dp.se har skrivit flera artiklar om Alstoms arbete med additiv tillverkning, du kan läsa mer om det här:

Tågtillverkare sparar stort med AM

Alstom har växlat upp sin additiva tillverkning

Nu går tillverkningen som på räls

 

Fakta

Alstom är den största aktören på den svenska järnvägsmarknaden, med över 1 000 levererade tåg. Alstom leder även utrullningen av ERTMS i Sverige och har 19 depåer för tågservice och underhåll i hela landet.

Alstom Innovation Station fokuserar på samarbete med viktiga lokala intressenter så som kunder, forskningsinstitutioner, universitet och startups.

Läs vidare

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC