Alstom Sverige satsar på AM för reparationer

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 maj 2024
Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige och Maja Rapp, vd Tåg i Bergslagen. Foto: Pressbild

Transportföretaget Alstom har varit tidigt ute med att använda additiv tillverkning. Nu kommer tekniken även att användas i Sverige genom ett nytt samarbetsavtal.

Avtalet är mellan Tåg i Bergslagen (TiB) och Alstoms Innovation Station i Stockholm, som etablerades 2023 med syftet att föra interna innovationsprojekt till marknaden både lokalt och internationellt. Initiativet är unikt eftersom det är första gången som ett europeiskt företag samarbetar med Alstoms innovationsstation.

– Det här samarbetet är en del av vår ambition att alltid ligga i framkant när det gäller teknikutveckling. Genom att kombinera våra innovativa förmågor med Tåg i Bergslagens expertis, kan vi utveckla järnvägslösningar för framtiden och bidra till en ännu mer hållbar och effektiv järnvägstrafik, säger Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige.

Det tvååriga samarbetet ska utforska och utveckla nya teknologier för att förändra järnvägsindustrin, enligt ett pressmeddelande från Alstom. Det har fyra olika fokusområden där additiv tillverkning för att understödja underhållsarbete och reparationer är ett av dem.

De övriga tre fokusområdena är: djurdetektion och avvärjning runt järnvägsspåren, datainsamling, dataanalys och AI för att optimera drift och förbättra underhållseffektivitet samt utforska och utveckla ny teknik för passagerarinformationssystem.

3dp.se har skrivit flera artiklar om Alstoms arbete med additiv tillverkning, du kan läsa mer om det här:

Tågtillverkare sparar stort med AM

Alstom har växlat upp sin additiva tillverkning

Nu går tillverkningen som på räls

 

Fakta

Alstom är den största aktören på den svenska järnvägsmarknaden, med över 1 000 levererade tåg. Alstom leder även utrullningen av ERTMS i Sverige och har 19 depåer för tågservice och underhåll i hela landet.

Alstom Innovation Station fokuserar på samarbete med viktiga lokala intressenter så som kunder, forskningsinstitutioner, universitet och startups.

Läs vidare

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

Protech gör nysatsning inom CAD/CAM

Protech Nordic förstärker sin kompetens inom CAD/CAM och rekryterar två nya medarbetare. Förhoppningen är att fördubbla omsättningen inom området de kommande två åren.
Protech-kundcenter-1024x683

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1