Video: 3d-printat betonghus i Nederländerna

De första hyresgästerna har nu fått flytta in i sitt 3d-printade hus i Eindhoven. Foto: Pressbild

Under Dutch Design Week 2016 presenterades planerna på fem hus i Eindhoven som skulle produceras helt i betong och med additiv tillverkning. Vid månadsskiftet april och maj fick de första hyresgästerna nyckeln till sitt nya stenbumlingsformade hus.

Syftet med Project Milestone, som projektet kallas, är att visa att det går att bygga hållbart med 3d-printad betong eftersom det går åt mindre material och att det kan vara ett snabbt och flexibelt sätt att lösa bostadsbristen. Det finns flera exempel på hur AM-tekniken används för att bygga bostäder, bland annat projektet Tecla i Italien och Mighty Buildings planer på ett helt bostadsområde i södra Kalifornien.

Project Milestone är enligt initiativtagarna det första kommersiella bostadsprojektet med betonghus som tillverkas genom 3d-printing. Det första huset består av 24 olika betongelement som tillverkats med storskaliga 3d-skrivare i Eindhoven. Elementen har sedan satts ihop på plats tillsammans med bland annat tak och fönster.

 

 

Nästa hus byggs i flera våningar

Huset är på totalt 94 kvadratmeter och består av kök, vardagsrum, badrum och två sovrum. Det ligger i området Meerhoven i nederländska Eindhoven. Med tanke på att det är ett naturskönt område så har arkitekten gett husen formen av stenbumlingar för att smälta in väl i omgivningarna.

De resterande fyra husen ska byggas efter varandra för att kunna dra lärdom av processen. Det som står näst på tur innebär nya utmaningar eftersom det ska byggas i flera våningsplan.

– Genom att tillverka isolerade och självbärande väggelement som är böjda i tre plan, har vi tagit viktiga steg i detta projekt för att vidareutveckla additiv tillverkning med betong inom byggindustrin. Tillsammans med alla partners har vi slutfört en utmanande process och förverkligat ett mycket speciellt hem, säger Bas Huysmans, vd för Saint Gobain Weber Benelux som tagit fram det speciella betongmurbruk som användes vid tillverkningen.

Fastighetsägare är bolaget Vesteda som hyr ut husen till privatpersoner. Projektet är ett samarbete mellan staden Eindhoven, Eindhoven tekniska universitet, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, och Witteveen+Bos.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.