Video: 3d-printat betonghus i Nederländerna

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 maj 2021
De första hyresgästerna har nu fått flytta in i sitt 3d-printade hus i Eindhoven. Foto: Pressbild

Under Dutch Design Week 2016 presenterades planerna på fem hus i Eindhoven som skulle produceras helt i betong och med additiv tillverkning. Vid månadsskiftet april och maj fick de första hyresgästerna nyckeln till sitt nya stenbumlingsformade hus.

Syftet med Project Milestone, som projektet kallas, är att visa att det går att bygga hållbart med 3d-printad betong eftersom det går åt mindre material och att det kan vara ett snabbt och flexibelt sätt att lösa bostadsbristen. Det finns flera exempel på hur AM-tekniken används för att bygga bostäder, bland annat projektet Tecla i Italien och Mighty Buildings planer på ett helt bostadsområde i södra Kalifornien.

Project Milestone är enligt initiativtagarna det första kommersiella bostadsprojektet med betonghus som tillverkas genom 3d-printing. Det första huset består av 24 olika betongelement som tillverkats med storskaliga 3d-skrivare i Eindhoven. Elementen har sedan satts ihop på plats tillsammans med bland annat tak och fönster.

 

[metaslider id=”27264″]

 

Nästa hus byggs i flera våningar

Huset är på totalt 94 kvadratmeter och består av kök, vardagsrum, badrum och två sovrum. Det ligger i området Meerhoven i nederländska Eindhoven. Med tanke på att det är ett naturskönt område så har arkitekten gett husen formen av stenbumlingar för att smälta in väl i omgivningarna.

De resterande fyra husen ska byggas efter varandra för att kunna dra lärdom av processen. Det som står näst på tur innebär nya utmaningar eftersom det ska byggas i flera våningsplan.

– Genom att tillverka isolerade och självbärande väggelement som är böjda i tre plan, har vi tagit viktiga steg i detta projekt för att vidareutveckla additiv tillverkning med betong inom byggindustrin. Tillsammans med alla partners har vi slutfört en utmanande process och förverkligat ett mycket speciellt hem, säger Bas Huysmans, vd för Saint Gobain Weber Benelux som tagit fram det speciella betongmurbruk som användes vid tillverkningen.

Fastighetsägare är bolaget Vesteda som hyr ut husen till privatpersoner. Projektet är ett samarbete mellan staden Eindhoven, Eindhoven tekniska universitet, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, och Witteveen+Bos.

 

 

Läs vidare

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Får dryga böter för patentintrång

3D-skrivartillverkaren Markforged har ålagts att betala Continuous Composites 17,34 miljoner dollar som en del av en patentprocess som inleddes 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

Senaste nytt

Positiva resultat om negativa hälsoeffekter

Nyligen avslutades HÄMAT, världens största studie om hur additiv tillverkning påverkar hälsan. Det viktigaste resultatet: att det inte tycks finnas några särskilda negativa hälsokonsekvenser.
Pelle Mellin

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Offentligt 3D-skrivarskåp ska få fler att upptäcka tekniken

Entreprenören Rasmus Jansson har tagit konceptet print on demand till en ny nivå. I ett pilotprojekt har han placerat ut en FDM-3D-skrivare som vem som helst kan boka och använda.
3Demandic

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings