Video: 3d-printat betonghus i Nederländerna

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 maj 2021
De första hyresgästerna har nu fått flytta in i sitt 3d-printade hus i Eindhoven. Foto: Pressbild

Under Dutch Design Week 2016 presenterades planerna på fem hus i Eindhoven som skulle produceras helt i betong och med additiv tillverkning. Vid månadsskiftet april och maj fick de första hyresgästerna nyckeln till sitt nya stenbumlingsformade hus.

Syftet med Project Milestone, som projektet kallas, är att visa att det går att bygga hållbart med 3d-printad betong eftersom det går åt mindre material och att det kan vara ett snabbt och flexibelt sätt att lösa bostadsbristen. Det finns flera exempel på hur AM-tekniken används för att bygga bostäder, bland annat projektet Tecla i Italien och Mighty Buildings planer på ett helt bostadsområde i södra Kalifornien.

Project Milestone är enligt initiativtagarna det första kommersiella bostadsprojektet med betonghus som tillverkas genom 3d-printing. Det första huset består av 24 olika betongelement som tillverkats med storskaliga 3d-skrivare i Eindhoven. Elementen har sedan satts ihop på plats tillsammans med bland annat tak och fönster.

 

[metaslider id=”27264″]

 

Nästa hus byggs i flera våningar

Huset är på totalt 94 kvadratmeter och består av kök, vardagsrum, badrum och två sovrum. Det ligger i området Meerhoven i nederländska Eindhoven. Med tanke på att det är ett naturskönt område så har arkitekten gett husen formen av stenbumlingar för att smälta in väl i omgivningarna.

De resterande fyra husen ska byggas efter varandra för att kunna dra lärdom av processen. Det som står näst på tur innebär nya utmaningar eftersom det ska byggas i flera våningsplan.

– Genom att tillverka isolerade och självbärande väggelement som är böjda i tre plan, har vi tagit viktiga steg i detta projekt för att vidareutveckla additiv tillverkning med betong inom byggindustrin. Tillsammans med alla partners har vi slutfört en utmanande process och förverkligat ett mycket speciellt hem, säger Bas Huysmans, vd för Saint Gobain Weber Benelux som tagit fram det speciella betongmurbruk som användes vid tillverkningen.

Fastighetsägare är bolaget Vesteda som hyr ut husen till privatpersoner. Projektet är ett samarbete mellan staden Eindhoven, Eindhoven tekniska universitet, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, och Witteveen+Bos.

 

 

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1